Mænd og kvinders fødselsdepressioner ligner grundlæggende hinanden. En fødselsdepression er en tilstand præget af depression, angst, stress mv. Den kan også ramme mænd. Dog kan der være forskellige måder at reagere på, hvor mænd oftere reagerer med vrede, irritation, misbrug og tilbagetrækning fra de nærmeste.
Danske og internationale undersøgelser peger på, at 7-10 pct. fædre rammes af fødselsdepression.
En fødselsdepression er en reaktion på, at der er komplikationer og forstyrrelser i den proces og udvikling, man gennemgår, når man bliver forældre. Da mænd i lige så høj grad bliver forældre som kvinder, kan lidelsen ramme mænd, lige så vel som den kan ramme kvinder.
Det er vigtigt at understrege, at også hos mænd kan begyndende fødselsdepressioner ofte opdages allerede i sidste halvdel af graviditeten.
I den proces, hvor man bliver forældre, oplever langt de fleste mennesker stærke følelser. Det er følelser udløst af tanker om, hvordan livet vil ændre sig, om ansvaret, om hvordan man vil blive som forældre, om egne erfaringer som barn, om ens forældres måde at være forældre på osv. De kan være glædelige og smertefulde. For nogen er de overvejende smertefulde, og for enkelte så smertefulde, at der bliver behov for hjælp. Det er her fødselsdepressionen viser sig.
Symptomerne på fødselsdepression er følelser og tilstande af:
Udredning for fødselsdepression foregår i de fleste tilfælde ved screening hos sundhedsplejerske, praktiserende læge eller jordemoder. De mest brugte redskaber er de danske udgaver af de to skalaer: Edinburgh Post-natal Depression Scale og Gotland Male Depression Scale. For at finde flest mulige, der er i risiko for fødselsdepression, benyttes begge skalaer til både mænd og kvinder. Hvis man har over en bestemt score på én af skalaerne, er man i risiko og bør henvises til læge eller psykolog eller andet tilbud.
Hos lægen eller psykologen afgøres det gennem helst ca. en times samtale og/eller yderligere testning, om der er tale om en fødselsdepression.
Fødselsdepression hos mænd og kvinder bør behandles med specialiseret samtaleterapi. Mændene har dertil behov for en særlig kvalificeret samtaleform, der tager højde for de særlige reaktionsmåder og tilstande, man oftere ser hos mænd. Al behandling af fødselsdepression skal målet være, at faderen selv får det bedre, og at hans forhold til hans barn bliver godt.
Der er ofte behov for mindst fem samtaler og oftest flere.
Ud fra forskningen og behandlingserfaringer er det vigtigt allerede under graviditeten at forholde sig til og drøfte med andre, især partneren, hvordan man har det med:
Reflekterer man over og drøfter disse spørgsmål i dybden med sin partner og andre fortrolige, er det formodningen, at man kan forebygge nogle fødselsdepressioner.
Fødselsdepressioner kan starte allerede under graviditeten og varer ofte i op til tre til seks måneder. Det er meget pinefuldt og en stor belastning for hele familien. De fleste fødselsdepressioner klinger af efter denne tid. Behandling hjælper ofte straks og bedrer mandens tilstand hurtigt og forkorter varigheden.
Behandlingen hjælper langt de fleste og giver et godt rygstød til at undgå lidelsen ved næste barn. Dog er det en god idé, når man venter næste barn, lige at vende situationen med den behandler, man havde første gang, man var i behandling for fødselsdepression.
Det afgørende er at komme hurtigt i behandling og at behandlingen fokuserer både på manden selv og hans tilstand og på hans relation til barnet.
Sidst opdateret: 13.02.2019