Annonce

Jeg er gået 9 dage over tid - er jeg gravid?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en 25-årig tidligere rask kvinde. Jeg står dog i noget af en situation lige nu: jeg har ikke fået min menstruation som forventet og er nu gået 9 dage over tid. Jeg har holdt menstruationskalender og kan se at, min cykluslængde tidligere varieret en del (mellem 25 og 35 dage) men har det sidste års tid stabiliseret sig til at være jævn på 27-28 dage.

Min seneste første menstruationsdag var den 28. december. Det var 28 dage efter den forrige som normalt. I dag er det den 3. februar og således 37 dage siden sidst. Meget mystisk!

Jeg havde sex med kondom tirsdag den 9. januar 2018 samt onsdag den 10. januar 2018 - altså umiddelbart inden min formodede ægløsning (som med min 28-dages cyklus skulle være den 11. januar 2018). Jeg havde så ubeskyttet sex (hvor fyren trak sig ud inden udløsning) lørdag den 13. januar - så altså lige umiddelbart efter min ægløsning. Nu er jeg så bekymret om jeg kunne være gravid!

Jeg har taget to graviditetstest: Den 28. januar: NEGATIV Den 2. februar: NEGATIV

Skal jeg bare se tiden an? Jeg har godt nok været meget stresset i januar, men 9 dages forsinkelse synes jeg er meget!

Hjælp mig, Netdoktor!

Kærlig hilsen,

Den tørlagte kvinde

Pige/kvinde, 25 år, 162 cm, 58 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære “tørlagte kvinde”.

Du er bange for, at du måske er blevet gravid.

Det kan jeg godt forstå, for du har da “levet livet lidt farligt” i den sidste tid. Ubeskyttet samleje lige ved din beregnede ægløsning.

At fyren trækker sig ud inden udløsning, er selvfølgelig bedre end at lade stå til. Men ikke ret meget bedre.

Du har ellers ført blødningsskema i flere år - ganske omhyggeligt. Og det kan være godt nok - og nødvendigt, hvis du har tænkt dig fortsat at praktisere det, man kalder “sikre perioder” som prævention.

Det hedder også Kalendermetoden. Den er ganske usikker. Af 100 kvinder, der praktiserer den, bliver de 30 alligevel gravide i løbet af et år.

Af dit blødningsskema du har sendt til Netdoktor, fremgår, at du det sidste år stort set har haft regelmæssige menstruationer med fire ugers mellemrum - 26 til 31 dage - fra start til næste menstruations første dag.

Kalendermetoden - hvad går den ud på?

Ved kalendermetoden forsøger man at regne sig frem til, hvilket tidsrum - interval - i måneden, ubeskyttet samleje må frarådes, hvis man ikke vil være gravid.

For dig gælder, at fra sidste års korteste periode - 26 dage - trækkes for dig ved beregningen - ALTID - 18 dage.

Det vil sige “0 sex" fra 8. dag, hvis du vil være nogenlunde sikker.

Og fra den længste periode - 31 dage - trækkes - ALTID - 11 dage. Det vil sige “0 sex" frem til 20. dag i perioden!!

Det er altså 12 dage om måneden - i træk - uden samleje. Det kræver godt nok noget af selv de bedste.

Det regnestykke holder jo ganske tydeligt slet ikke i din sidste periode - vel? Det skulle have været: 0 sex fra 5. januar til 17. januar!!

Så hvis der ikke kommer menstruation i løbet af de næste dage, skal du tale med din læge, så du kan få at vide, om du er gravid eller ej.

Jeg krydser fingre!

Jeg synes også, at du på sigt skal overveje en mere sikker form for prævention. Og under alle omstændigheder have kondomer ved hånden. Og måske også nødprævention. Du kan læse om det hele her på Netdoktor.

Mange venlige hilsener

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i gynækologi

Sidst opdateret: 04.02.2018

Annonce