Annonce

Min mor truer med selvmord - hvad skal jeg gøre?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg skriver, da min mor er meget selvmordstruet, og jeg simpelthen ikke aner, hvad jeg skal stille op. Hun er rask og sund, og virker ikke til at lide af depression. Jeg er selvfølgelig ikke professionel og kan ikke vurdere det, men hun har hverken haft kerne- eller ledsagersymptomer på en depression i to uger ad gangen. Hun er dog generelt utilfreds med sit liv og har altid prioriteret os børn som det eneste. Problemet er nu, at en af mine søskende har sorget hende meget voldsomt, og det er ikke noget, der er reversibelt, eller noget vi kan finde en løsning på herhjemme. Problemet blev opdaget for ca. 1,5 måneder siden, og siden da har min mor alvorligt snakket om selvmord, og jeg er ret sikker på at hun kunne gå igennem med det denne gang. Hun har hele livet igennem haft en melankolsk tilgang til livet og har fundet det mere eller mindre meningsløst - dog har hun aldrig ageret, da hun ikke tør (bl.a. af religøse grunde) Men siden problemet opstod med en af mine søskende har hendes tanker om selvmord været meget bestemte, og hun snakker med mig om selvmordet meget målbestemt. Hun insisterer på, at hun vil gøre det hurtigt, da hun ikke ser nogen løsning på problemet med den ene af mine sønskende. Vi har i fællesskab i familien søgt at løse problemet, der har ledt hende til de voldsomme selvmorstanker, men uden held. Vi kan ikke finde en løsning, der gør hende glad nok til at droppe selvmordstankerne. Hun har flere gange nævnt selvmord gennem årene, men uden nogen speciel alvor, eller i hvert fald, hvor hun var bevidst om, at det ikke var noget, hun rent faktisk turde gøre. Men den frygt er nu forsvundet, og jeg render rundt med en voldsom knude i maven og er sikker på, at hun kunne finde på at gå hele vejen nu.

Jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg vil gerne søge professionel hjælp, men hun ønsker ikke at modtage det, så jeg føler mig helt fortabt lige nu.

Hvad skal jeg gøre?

Håber du/I kan hjælpe

Venlig hilsen

Pige, 18 år

Pige/kvinde, 44 år, 165 cm, 60 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære Spørger

Tak for din mail i hvilken du fortæller om din mor på 44 år der truer med selvmord. Du er selv 18 år gammel og ved ikke, hvad du skal gøre og føler dig fortabt. Du fortæller endvidere, at din mor ikke lider af depression eller anden sindslidelse. Det lyder som om du står i en helt umulig situation - og det kan du naturligvis ikke holde til.

Jeg vil anbefale dig at gøre 3 ting:

For det første kan du læse lidt mere om selvmord her: https://netdoktor.dk/sygdomme/fakta/selvmord_selvmordsforsoeg.htm

For det andet skal du kontakte livslinjen, se dette link:https://www.livslinien.dk/ Livslinjen ved rigtigt meget om selvmord og støtte til pårørende som dig.

For det tredje kunne du overveje at kontakt din mors praktiserende læge - givet at du har din moders samtykke hertil for at få lægen med på råd. Måske kan lægen hjælpe med at afgøre om din mor måske lider af angst, depression eller noget andet.

Jeg håber, at du har nogen i dit netværk at tale med - du kan tale med livsliniens rådgivere, men det kan være rart og trygt også at have nogen som man kender som samtalepartner. Måske din far, måske din moster en bedsteforældre. Jeg er glad for, at du skrev, og håber, at ovenstående kan hjælpe dig ud af den helt umulige og urimelige situation som omstændighederne har sat dig i.

Med venlig hilsen

Hans Mørch

Speciallæge i Psykiatri

Sidst opdateret: 07.09.2022

Annonce