OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har kun lyst til selvmord

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Jeg vil bare høre om 40 tabletter Valaxona 5 mg. er nok til at slå mig selv ihjel?

Jeg har længe gået med selvmordstanker. I starten var det en skræmmende tanke, men inden for de sidste 3 uger er det blevet noget rart, jeg altid kan tænke på. En lykkelig slutning på alle svære tanker. Man bliver fri for at tage stilling til noget mere, der er ikke noget pres, ingen forventinger til en, og man er ikke til besvær.

Mit største problem er min kone og vores ønskebarn, en datter på 13 mdr. Men jeg ved, de nok skal klare sig, for min kone er stærk. Jeg har snakket med min læge flere gange, men han kan først hjælpe efter et mislykket selvmordsforsøg.

Jeg var indlagt på psykiatrisk skadestue i Odense i sommers, men blev sendt hjem efter en dag, da de mente at jeg bare havde tilpasningsvanskeligheder i forbindelse med at være blevet far. Jeg har været hos et akut-team, men da mit problem ikke var akut, kunne de heller ikke hjælpe. Der er ingen, der mener, at jeg fejler noget og det er også i orden, men jeg har heldigvis min egen vilje og beslutsomhed. Jeg ønsker ikke at gøre noget halvt - derfor vil jeg gerne vide om de 40 Valaxona, jeg har tilbage, er nok

Med venlig hilsen

HHA

Svar:

Kære HHA

Jeg vil ikke hjælpe dig med at begå selvmord - og derfor vil jeg ikke svare på, hvorvidt man kan dø af at indtage 40 valaxona-tabletter.

Imidlertid beskriver du en række symptomer og tanker som jeg måske kan rådgive dig om: Du tænker på selvmord, da du herved vil blive fri for at tage stilling, fri for at blive lagt pres på, fri for forventinger og fri for at være til besvær. Det er ikke ualmindeligt, at man kan få tanken om selvmord som en slags "god ven", altså en trøstende tanke, når det hele bliver for meget. Det handler dog sjældent om, at man faktisk ønsker at dø, men derimod om, at man ønsker, at det hele var anderledes - at man havde det godt og ikke følte sig belastet. Jeg får fornemmelsen af, at dette måske også er tilfældet for dig.

Denne fornemmelse underbygges af, at lægerne i Odense har ment, at du havde en tilpasningsreaktion i forbindelse med at være blevet far. WHO´s diagnose-liste ICD-10 beskriver under diagnosen "tilpasningsreaktion" dette:

"En tilstand med subjektivt ubehag og følelsesmæssig forstyrrelse førende til nedsat social funktionsevne, som opstår i tilpasningsperioden efter en betydende livsændring eller en belastende begivenhed. Symptomerne varierer og omfatter nedtrykthed, angst, bekymring, følelse af magtesløshed, uoverskuelighed eller vanskelighed ved at fortsætte den forhåndenværende situation, samt nedsat evne til at gennemføre dagligdags gøremål. Normalt er varigheden under 6 måneder, men kan dog fortsætte som depressiv reaktion i op til 2 år". Mon ikke ovenstående beskrivelse er meget rammende for dig?

Jeg synes naturligvis, at du skal skyde tanken om selvmord fra dig. Derudover bør du tage kontakt til din praktiserende læge. Dette af 2 årsager:

  1. Spørg om du kan gå til støttende samtaler hos din praktiserende læge.

  2. Bed lægen om at hjælpe med at vurdere om du har en depressiv reaktion - og i givet fald kan I diskutere om du skal have antidepressiv medicin.

For så vidt angår Valaxona-erne bør du fortælle din læge, at du har tanker om selvmord. Hvis du fortsat har brug for at få udskrevet beroligende medicin, skal du aftale med lægen, at du kun får udskrevet små mængder, altså max. 20 beroligende piller, og at dette bør ske under streng kontrol, så du ikke kan samle pillerne sammen.

Jeg håber, at du får det bedre meget hurtigt og at ovenstående kan finde anvendelse.

Med venlig hilsen

Hans Mørch Jensen

Speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 23.10.2006