OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.
Kære Netdoktor
Min datter på 11 år går til ropeskipping på eliteplan, hvor der er meget træning og en del opvisninger. Mit spørgsmål er, hvor mange timer om ugen en 11årig må træne uden, at det skader hendes vækst/udvikling/krop? Hun træner i øjeblikket 8 timer om ugen fordelt med 2 x 3 timer og 1 x 2 timer. Hendes træner påtænker at øge træningen med yderligere 2 timer - med undervisning i spring (akrobatspring), så der bliver 10 timers træning om ugen. Ropeskipping er en meget ensidig træningsform.
De mange mange hop belaster jo leddene. Kan denne træningsmængde være skadelig på sigt? Med øget risiko for slidgigt? Eller andre problemer? Vi er nogle forældre, der er bekymrede over den megen træning, men træneren vil ikke acceptere, at træningsmænden sættes ned. Nu ønsker jeg at høre, hvad I mener? På forhånd mange tak for jeres svar.
Med venlig hilsen M
Kære M
Næsten uanset hvad jeg svarer, er jeg sikker på, at nogle vil være uenige med mig. Jeg har prøvet at kigge lidt på litteraturen vedrørende ropeskipping og den tilhørende træning. Der er tilsyneladende positiv påvirkning af både muskelstyrke, knoglevækst og balance/koordination. Man er jo ikke længere helt så bekymret for at lade børn træne, som man tidligere har været. Men alt med måde, og det gælder heller ikke for alle idrætsgrene.
Men når det så er sagt, så synes jeg bestemt ikke, at en 11årig pige skal træne 10 timer om ugen på eliteplan. Selv om veltrænede kan optræne et behov for kortere restitutionsperiode, så er der ikke megen plads til hvile/restitution i et sådant program. Der er næppe tvivl om, at den megen hoppen kan disponere hende for diverse skader i knæene på sigt. Børn er endnu mere end voksne i risiko for at få overbelastning i sener/muskler ved tilhæftningerne. Derfor kan de komme til at døje med "kronisk inflammation". Jo mere ensidig træning jo større risiko for overbelastning.
En anden ting er, at en 11årig pige jo også har andre interesser og pligter (f.eks. lektier), som skal/bør varetages. Bliver der tid til dette? Selv om elitesport er krævende på alle måder, så synes jeg nok, at man i denne situation bør overveje, om det er trænerens ambitioner eller børnenes, man skal tage hensyn til. Håber du kan bruge mit svar.
Med venlig hilsen
Hans Gad Johannsen
Speciallæge i ortopædkirurgi og idræt
Sidst opdateret: 26.02.2007