Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor buler min brystkasse ud?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har længe kæmpet med et lille problem. Min læge mener ikke at det er noget særligt, men jeg kunne godt tænke mig at få nogle flere meninger ind over.

Jeg har det, som jeg tror man kalder for et udadvendt fuglebryst. Mit spørgsmål lyder på, om I tror, det selv vil gro "ind" igen, eller om jeg skal have fået en operation for at få det fjernet.

Grunden til at jeg spørger, er fordi jeg har mistet rigtig meget selvtillid, jeg er begyndt at være præget af angst nu på grund af tilstanden. Derudover gør det ondt når jeg træner og jeg har vejrtrækningsbesvær.

Kan det være arveligt og hvad gør jeg?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Tilstanden du beskriver hedder blot 'Fuglebryst'. Det er en tilstand hvor brystkassen, ganske som du beskriver, ‘buler frem’. Det omvendte tilstand, hvor brystkassen ‘buler ind’, kaldes tragtbryst.

Det er en tilstand som udvikles i barndommen, og hos mange giver det ikke anledning til symptomer og dermed er behandlingsbehovet ikke tilstede. Hos 20-30% af patienterne, ses tilstanden som arvelig, men det gælder altså ikke for alle.

Hos en lille gruppe af patienter kan der være symptomer som smerter eller vejrtrækningsbesvær, og det kan medføre at man skrider til behandling. Behandlingen er kirurgisk, og dermed ikke noget man ‘bare gør’, i og med at brystkassen principielt skal ‘brækkes op’ og sættes sammen igen. Du skal altså ikke forvente at det retter sig af sig selv. Du skal bede din læge henvise dig til en thoraxkirurgisk afdeling, som varetager behandlingen af fuglebryst. Her vil du kunne drøfte med en kirurg om du vil være kandidat til en operation.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 12.08.2013
Annonce