Annonce

Hvorfor får jeg blister? Hvad er det? Og hvordan behandler jeg dem?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har nu været plaget af et par blister den sidste uges tid og har derfor en del spørgsmål om emnet. Hvad kommer de af? Har det noget at gøre med dårlig tandhygiejne, eller kommer de måske, hvis man har bidt sig i kinden eller læben? Og hvad er en blist helt præcis? Kan man smitte sig selv med sine blister?

Grunden til jeg spørger om det sidste er, at jeg startede ud med at have en enkelt blist, og der er nu kommet en anden lige ved siden af den første. Når jeg tænker tilbage, synes det faktisk ofte at være tilfældet (at der kommer en ekstra), når jeg endelig har en blist.

Jeg mener, at jeg forholdsvis ofte havde blister, da jeg var barn, men her, efter jeg er blevet voksen, oplever jeg det meget sjældent, og jeg synes heller aldrig, mine forældre beklager sig over at have nogle. Er det typisk noget, børn får, og som voksne er mere eller mindre forskånede for?

Slutteligt vil jeg høre, om du har nogle gode råd til at få blisten til at forsvinde hurtigere? Et gammel husråd er vist at skylle munden med (fortyndet) brintoverilte. Ved du, om det har nogen dokumenteret effekt, eller kender du andre tips og tricks til at komme blisten hurtigere til livs?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Årsagen til blister – blegner eller after – er ikke afklaret, men hos nogle, skyldes blisterne, at skoldkoppevirus vækkes til live, og at sårene opstår som en betændelsesreaktion på denne virus. Fuldstændig i lighed med den herpesvirus, som er årsag til forkølelsessår. Dårlig tandhygiejne har ingen indflydelse på, om der kommer blister, men hvis man er disponeret for sygdommen, kan blisterne provokeres blandt andet ved, at man har bidt sig eller stukket sig med en gaffel eller lignende. Diverse fødemidler som stærk gammel ost, chokolade, nødder, tomater og diverse frugter kan også udløse blister hos disponerede personer.

Blister er smertefulde sår, der kommer og går, så selve ordet blister er noget misvisende, da der som nævnt er tale om sår – og ikke blister eller blegner.

Blisterne smitter ikke, men det er meget almindeligt, at der kommer flere på en gang.

Sygdommen starter som regel i barndommen eller puberteten, hvor den er mest plagsom, og de fleste vil typisk "vokse sig fra den", således at man som voksen sjældnere får blister.

Når først blisterne er kommet, findes der et utal af forskellige lokale midler, som kan desinficere, bedøve eller undertrykke betændelsen, således at helingen fremskyndes. Mundskylning med desinficerende væsker fremmer helingen af sårene. Ud over mundskylning er det en god idé at duppe den koncentrerede væske direkte på såret med en vatpind, efter at såret er tørret af. Der findes forskellige typer af desinficerende mundskyllevæsker, men mundskyllevæsker med klorhexidin er nok de mest anvendte. De har dog den ulempe, at klorhexidin misfarver tænderne efter længere tids brug. Mundskyllevæsker med en smule jod eller stoffet hexetidine misfarver ikke tænderne. Brintoverilte har ingen dokumenteret effekt på, om blisterne heler hurtigere, men alt som desinficerer, vil få blisterne til at hele hurtigere. Jeg håber, du hermed har fået svar på dine spørgsmål.

Med venlig hilsen

Anne Pedersen

Specialtandlæge, dr. odont.

Sidst opdateret: 27.05.2015




Annonce