Kolesterol er en af kroppens vigtige byggesten, og det er nødvendigt for en række af kroppens vigtige funktioner. For eksempel er kolesterol involveret, når der dannes celler og hormoner, og så spiller kolesterol en rolle både i nervesystemets funktion og kroppens energiomsætning.
Læs mere: Kolesterol - hvad er det?
Men man kan som bekendt få for meget af det gode, og det gælder også kolesterol. Forhøjet kolesterol er en hyppig årsag til åreforkalkning, der kan føre til hjerte-kar-sygdomme som blodprop og hjertekrampe. I mange tilfælde skyldes forhøjet kolesterol en uhensigtsmæssig livsstil, men der kan også være andre underliggende årsager.
Kost og livsstil
Den mest almindelige årsag til, at man får højt indhold af kolesterol i blodet, er, at man har en uhensigtsmæssig livsstil. Det er især kosten, man skal være opmærksom på her, for en kost med mange mættede fedtsyrer bidrager væsentligt til risikoen for forhøjet kolesterol.
De største kilder til mættede fedtsyrer i danskernes kost er animalske fødevarer såsom svine- og oksekød samt mejeriprodukter. Hvis du gerne vil spise mere hjertevenligt, kan det være en god idé at lade dig inspirere af middelhavsregionen, hvor kosten indeholder flere umættede fedtsyrer, for eksempel fisk samt bælgfrugter og grøntsager.
Læs mere: 5 gode råd til at sænke dit kolesteroltal
Gener
Hos næsten 30.000 danskere skal årsagen til det forhøjede kolesterolindhold i deres blod findes i generne. Her er det nemlig en genvariant, der er årsag til de høje mængder kolesterol. Denne tilstand kalder man for familiær hyperkolesterolæmi (arveligt forhøjet kolesterol).
Du skal være opmærksom på, om du kan lide af denne tilstand, hvis flere af dine tætte familiemedlemmer (forældre eller søskende) har fået konstateret forhøjet kolesterol - særligt hvis det er konstateret i en tidlig alder.
Tag Netdoktors test
Nedsat stofskifte
Hvis skjoldbruskkirtlen ikke kan producere nok stofskiftehormon (thyroxin), kan man få nedsat stofskifte. Har man nedsat stofskifte i længere tid, kan det resultere i, at kolesterolindholdet i blodet bliver for højt.
Nedsat stofskifte opstår især hos ældre mennesker, og det rammer hyppigere kvinder end mænd. Symptomer på nedsat stofskifte vil ofte være træthed, kuldskærhed og gener fra muskler og led. Derudover kan man eksempelvis opleve nedsat appetit, vægtøgning, forstoppelse og/eller langsom puls.
Opdager du disse symptomer, er det vigtigt at gå til lægen, så du kan komme i behandling og dermed forebygge, at kolesterolindholdet i blodet bliver for højt.
Læs mere: For lavt stofskifte
Diabetes
Diabetes kan øge risikoen for forhøjet kolesterol. Derfor er det vigtigt at få målt dit kolesteroltal løbende, hvis du har diabetes, så du kan komme hurtigt i behandling, hvis tallet viser sig at være for højt.
Vil du gerne forebygge, at diabetes får konsekvenser for kolesteroltallet, handler det om at være særligt opmærksom på motion og kost, herunder at spise mindre mættet fedt og mere umættet fedt.
Medicin
Der er nogle medicintyper, der kan påvirke fedtstofskiftet og dermed øge risikoen for forhøjet kolesterol. Det gælder for eksempel:
Hvis du er bekymret for, hvordan din medicin påvirker kolesteroltallet, er det en god idé at tale med lægen. Sammen kan I overveje alternative behandlinger eller tale om, hvordan du kan modvirke den øgede risiko med eksempelvis livsstilsændringer.