Brevkasse

Spørgsmål   Muskler, led og knogler

Spørgsmål: Kan I fortælle mere om brækkede ribben?

Kære Netdoktor

Jeg faldt og ramte en barnestol i mit flyvestyrt, så jeg fik et voldsomt slag i højre side bagtil på mine ribben. Det var meget smertefuldt og jeg var ikke i tvivl om at jeg var kommet til skade med mine ribben.

Jeg fik efter et par dage taget røngenbilleder, dog kun med henblik på om jeg havde skadet lungen eller blødning ved lungen, der var ingen af delene. Jeg havde knæklyde når jeg trak vejret, og jeg kunne selv mærke en fejlstilling af ribbene, det drejer sig om 3 ribben vil jeg tro. Jeg har stadig 3 stumpe ender jeg kan mærke, efterfulgt af en hulning. Jeg har stadig smerter, men ikke i den grad jeg havde i starten.

Det er som om at smerten har flyttet sig til midt på siden og frem over på ribbene og ribbene bagtil mærkes som trætte og tunge og i det hele taget mærkelige .

Mit spørgsmål er kan jeg være sikker på at de vokser sammen igen, og er det normalt at smerten flytter rundt? Jeg er lidt ked af at jeg ikke fik nogen besked på hospitalet. De sagde at der ikke var noget med lungerne. De kunne ikke sige med sikkerhed om der var brud, og at der kunne være tale om knusning. Og sluttede med "ha' nu en god weekend".

Jeg fik heller ikke spurgt om noget da jeg var helt befippet. Men jeg kunne godt have brugt lidt mere information om smerterne, og forløbet i det hele taget.

Med venlig hilsen

En spørger

Svar:

Kære Spørger

Av av, det lyder bestemt ikke rart.

Det man lægeligt set er mest bekymret for i forbindelse med brud på ribbenene, er i første omgang hvorvidt der er sket skade på lungerne eller andre dele i brystkassen.

Man kan som regel ikke se ribbensbrud på et almindeligt røntgenbillede. Men på røntgenbilledet kan man se om der er sket skader på lungerne. Dernæst koncentrerer man sig om behandling af smerterne. Brækkede ribben kan være meget smertefuldt, og kan bevirke at man på grund af smerterne ikke kan trække vejret ordentligt,- dette kan evt. medføre at man får lungebetændelse. Det er derfor vigtigt at du spiser smertestillende tabletter så du kan trække vejret ordentligt igennem. Hvis du virkelig har brækket tre ribben kunne man godt have overvejet at tilbyde dig smertebehandling på sygehuset.

Det er ”almindeligt” at man kan fornemme de knæk-lyde du beskriver, og det er også almindeligt at smerterne flytte sig. Din muskulatur i brystkassen er ”spændt op på ribbenene”, og din belastning ændres så længe du har ondt. Det kan godt tage et par måneder inden bruddene er helede. Som regel heler ribbenene uden at det medfører problemer. Men det er muligt at du vedvarende kan fornemme en ”ujævnhed” i området.

Hvis man har brud på flere ribben og har problemer med vejrtrækning, smerter og fornemmelse af ”løshed” i brystkassen, kan man godt operere bruddene. Men det vil oftest være i den akutte fase, et sådant behov vil opstå.

Hvis du får problemer med at trække vejret eller med at hoste bør du tale med din læge om det.

Med venlig hilsen

Hans Gad-Johansen

Speciallæge i Ortopædkirurgi


Besvarede spørgsmål under chat

Spørgsmål Besvaret
Kan man fjerne gangsmerter ved at sænke sit kolesteroltal?

2023-06-28 | 16:41

Hoftesmerter efter træning

2023-02-21 | 14:21

Skal jeg leve med fortsatte smerter efter brækket håndled?

2023-01-5 | 22:34

Skal der gips på et sent opdaget brud?

2022-12-30 | 09:39

Mit knæ gør ondt både før og efter træning

2022-11-3 | 23:37

Bør man varme op efter brug af ispose?

2022-09-15 | 11:41

Fortsatte smerter efter bøjet ribben

2022-04-11 | 21:13

Hvad kan man gøre ved skinnebensbetændelse?

2021-09-4 | 09:58

Jeg har stadig ondt i kravebenet - hvad skal jeg gøre?

2020-10-15 | 19:51

hævede knæ efter aktivitet

2020-06-27 | 09:49

Hvorfor dør man af at brække hoften?

2020-07-5 | 13:01

Fortsat hævet ankel, hvad kan jeg gøre?

2020-05-9 | 14:20

Kan I fortælle mere om brækkede ribben?

2020-01-9 | 20:08

Hvor lang tid er en knogle om at vokse sammen?

2020-01-11 | 17:50


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.