På trods af restriktioner, der har begrænset vores kontakt til andre mennesker, er antallet af klamydiasmittede næsten uændret. Det viser tal fra Statens Serum Institut.
Når en kønssygdom spredes, har det med garanti involveret tæt fysisk kontakt mellem to mennesker. Dermed skulle man altså tro, at kønssygdommen klamydia havde svære levevilkår i 2020, hvor vi på grund af pandemien måtte begrænse vores sociale liv.
En ny undersøgelse fra Statens Serum Institut viser dog, at den antagelse ikke holder stik. Faktisk var antallet af smittede med klamydia næsten det samme i 2020 som de foregående år. I alt blev der påvist 34.689 klamydiatilfælde i 2020.
Statens Serum Institut siger, at der faktisk blev noteret et fald på 25 procent smittede i starten af den første nedlukning. Det skyldtes dog ikke, at der reelt var mange færre smittede, men derimod at der ikke var så mange, der blev testet i den periode, fordi mange ikke-akutte henvendelser hos lægen blev udsat. Fra maj måned, da folk begyndte at blive testet igen n, steg antallet af smittede tilsvarende og landede altså på et niveau, der ligner de foregående år.
Læs også: Sexsygdomme: Hvordan smitter de?
Hvert år smittes mere end 30.000 danskere med klamydia. Det rammer især unge mennesker mellem 15 og 24 år, og heller ikke det var anderledes i 2020. Langt hovedparten af de smittede i Statens Serum Instituts undersøgelse var nemlig mellem 15 og 24 år gamle.
Der kan være endnu flere klamydiatilfælde, da undersøgelsen kun kan sige noget om dem, der har valgt at blive testet.
Klamydia er den mest udbredte seksuelt overførte bakterielle sygdom i Danmark, og det har den været i mange år. Den spreder sig ved ubeskyttet seksuel kontakt mellem mennesker.
Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Statens Serum Institut
Sidst opdateret: 20.07.2021