Annonce

Blodtryksmedicin øger ikke risikoen for corona

Blodtryks- og hjertemedicin, som tages af op mod en halv million danskere, har været mistænkt for at give et værre forløb med coronavirus. Et stort dansk studie maner denne bekymring til jorden.

Så er der godt nyt til op mod en halv million danske brugere af blodtryks- og hjertemedicin.

Et nyt dansk studie finder nemlig, at brugen af blodtryks- og hjertemedicin ikke er forbundet med øget risiko for at blive smittet eller for at få et værre forløb med coronavirus. Studiet er foretaget af Rigshospitalet, Herlev Hospital, Gentofte Hospital, Nordsjællands Hospital og Hjerteforeningen.

Den medicin, der er tale om, er ACE-hæmmere og ARB, der forhandles under navne som Losartan, Enalapril og Ramipril. I starten af corona-pandemien spredtes teorier om, at patienter, der indtog den slags medicin, nemmere kunne blive smittet med corona, og at de kunne få et værre forløb med sygdommen. Det skabte bekymring hos mange patienter.

Læs også: Coronavirus: Sådan beskytter du dig selv og andre

Ingen sammenhæng mellem medicin og corona

Det nye danske studie har undersøgt sammenhængen mellem brug af ACE-hæmmere og ARB og coronavirus. Og forskerne bag studiet finder det altså ikke sandsynligt, at brug af medicinen skulle hænge sammen med et hårdere corona-forløb.

Emil Fosbøl, der er overlæge på Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet og hovedforfatter på studiet, siger, at resultaterne er en lettelse for patienter og læger:

- Vores studie finder ingen sammenhæng mellem brug af ACE-hæmmere eller ARB og COVID-19. Man ser ikke ud til at få et værre forløb, fordi man tager et af disse præparater. Og det er vigtigt, for behandlingen forlænger livet og nedsætter risikoen for hjertesygdom betydeligt for rigtig mange patienter, siger han.

Det danske studie bygger på data fra 4.480 danskere med coronavirus og godt en halv million danskere med forhøjet blodtryk. Studiet er offentliggjort i det videnskabelige medicinske tidsskrift Journal of the American Medical Association (JAMA).

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Rigshospitalet

Sidst opdateret: 29.06.2020

Annonce