Annonce

Brændt af brandmand: Sådan gør du

Hvis du er uheldig at svømme ind i en brandmand, er der en række ting, som du kan gøre for at lindre smerten.

En brændende fornemmelse, kraftig svien, kløe og vabler kan være et resultat af at komme lidt for tæt på en brandmand på de danske badestrande. Og du skal netop være ekstra opmærksom i juli og august måned, da det er sæson for brandmænd.

Afdelingssygeplejerske på Herlev Akutmodtagelse, Helene Byrne, giver her en række gode råd til, hvad du kan gøre, hvis du bliver brændt af en brandmand:

Læs også: Forbrændinger og brandsår

Hvis du bliver brændt af en brandmand

  1. Fjern rester: Sørg for at fjerne alle rester af brandmanden og dens gifttråde.

  2. Skyl ikke med postevand: I første omgang bør du ikke skylle det brændte område med postevand. Du bør i stedet gå tilbage i det salte havvand, som har en mere lindrende effekt. Hvis du stadig oplever smerter efter et stykke tid, kan du derefter skylle med postevand eller lægge is på området.

  3. Smertelindring: For at lindre kan du smøre lokalbedøvende creme på, som kan købes i håndkøb på apoteket. Hvis du hæver op, kan du prøve at tage antihistaminer, som ligeledes findes i håndkøb.

Ifølge Falck skal du heller ikke lade venner eller familie tisse på brandsåret. Det er en skrøne, at det hjælper. De anbefaler i stedet for at skylle med husholdingseddike 5%, da eddikesyren neutraliserer giften fra brandmanden.

I alvorlige tilfælde

Hvis du oplever symptomer som krampe, kvalme eller åndedrætsbesvær i forbindelse med at blive brændt af en brandmand, skal du ringe 112. Alvorlige reaktioner opstår dog sjældent.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Afdelingssygeplejerske på Herlev Akutmodtagelse Helene Byrne og Falck.

Sidst opdateret: 19.07.2018

Annonce