Annonce

Få hjælp mod vold i parforholdet

Vold er en handling eller trussel, der krænker, skræmmer, smerter eller skader en anden person fysisk eller psykisk. Med projektet Råd til Livet sættes der fokus på hjælp til voldsramte.

Vold i parforholdet kan komme i mange former, blandt andet som trusler, nedgørende kommentarer, kontrol over økonomien eller fysisk harme.

Råd til Livet giver rådgivning, hjælp og støtte til personer, der er er udsat for vold. Råd til Livets rådgivning foregår hos Mødrehjælpen eller på krisecentre rundt om i landet. Det kan du læse mere på Mødrehjælpen.dk.

Ifølge organisationen har 97 procent af kvinderne på krisecentre i Danmark mellem 2010-15 være udsat for psykisk vold, mens 81 procent har været udsat for fysisk vold og 48 procent for økonomisk vold.

Læs også: Helle kom ud af et psykisk voldeligt forhold

Tegn på forskellige typer vold

Råd til Livet gør opmærksom på, at der findes flere forskellige former for vold. Ofte udsættes den voldsramte person for flere typer vold samtidig:

Fysisk vold: Fysisk vold er den, der efterlader blå mærker og forårsager fysisk smerte.

Psykisk vold: Hvis man oplever systematisk kontrol samt ydmygelse og nedgørelse fra sin partner, er der tale om psykisk vold. Det kan fremstå som ondskabsfuld kritik eller trusler om fysisk vold. Psykisk vold er den mest udbredte vold i parforhold. Læs mere om det her.

Økonomisk vold: Dette kan være, hvis ens partner nægter én adgang til penge, for eksempel ved at man skal aflevere de penge, man selv tjener til partneren, eller at partneren udbetaler den til én i afmålte “lommepenge.”

Materiel vold: Her vil voldsudøveren ødelægge ting, muligvis indbo og personlige ejendele. Det vil typisk være den voldsramtes egne ting, der ødelægges.

Seksuel vold: En tvungen seksuel handling er seksuel vold. Det kan være ved voldtægt, eller andre seksuelle handlinger som den voldsramte bliver tvunget til.

Brevkassen: Hvordan frigør jeg mig af mit voldelige forhold?

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Råd til Livet, Mødrehjælpen og Netdoktors egen artikel: Psykisk vold giver ar på sjælen.

Sidst opdateret: 17.10.2018

Annonce