Annonce

Flere danskere smittes med syfilis og gonorré

De klassiske kønssygdomme syfilis og gonorré er vendt tilbage, og et stigende antal danskere bliver smittet af de seksuelt overførte sygdomme.

Klamydia og kønsvorter er de hyppigst overførte kønssygdomme i Danmark, men forekomsten har ikke ændret sig meget i de sidste årtier. Det har forekomsten af syfilis og gonorré derimod.

Siden begyndelsen af 00’erne har der været en epidemi af syfilis, som primært har ramt mænd, der har sex med andre mænd. Indenfor de sidste 10 år har gonorré spredt sig mellem både mænd og kvinder.

Læs også: Hvad er kønssygdomme?

Tilfælde af syfilis og gonorré

Fra 1990’erne af var syfilis tæt på at blive udryddet i Danmark, men antallet af smittede steg i 2001-2004 og igen i 2007-2015. I 2015 registrerede man en stigning på 47 procent af nye tilfælde sammenlignet med året før.

I 2012 var der 689 nye tilfælde af gonorré, mens tallet i 2016 er steget til 3478 nye tilfælde om året.

I Ugeskrift for læger gør man opmærksom på, at stigningen i disse kønssygdomme kræver, at der laves nye forebyggelsesstrategier, samt at den eksisterende viden om diagnostik og behandlingen af dem skal genopfriskes.

Læs også: Vi glemmer kondomet

Hvad er syfilis og gonorré i grunden?

Syfilis er en kønssygdom, som skyldes en bakterie. Sygdommen overføres via seksuel kontakt, men kan dog også overføres fra en gravid til fosteret. Syfilis viser sig ofte ved sår på huden eller ved de slimhinder, hvor bakterien er blevet overført. Derfor kan sårene opstå både ved kønsdele, munden og endetarmen. Ofte får man også udslæt i håndfladerne. Syfilis behandles i dag med penicillin.

Læs mere om syfilis her.

Gonorré er forårsaget af en bakterie og kan ligesom syfilis overføres seksuelt og mellem mor og barn. Symptomerne på gonorré er ofte sviende vandladning og udflåd fra urinrøret. Ved smitte via endetarmen kan der opstå betændelse her. Cirka halvdelen af kvinderne der bliver smittet, mærker ikke nogen symptomer, hvor de fleste mænd gør. Gonorré behandles med antibiotika, der typisk gives som en indsprøjtning i en stor muskel.

Læs mere om gonorré her.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Ugeskriftet.dk, Ugeskrift for Læger nr. 10/2018, Gonorré i eksplosiv vækst, Syfilis buldrer frem, Statens Serum Institut: Syfilis, Statens Serum Insitut: Gonorré Og Netdoktors egne sider: Syfilis og Gonorré.

Sidst opdateret: 15.05.2018

Annonce