De sidste mange år er portioner af mad og drikke kun blevet større. Nu viser en ny undersøgelse, at mange danskere ønsker, at det skal gå den modsatte vej.
Chokolade i XL-pakker. Chips i “share-size”-poser. Store og billige flasker med sodavand og læskedrikke. Synet af mad- og drikkevarer i “super-size” er et syn, der hver dag møder danskere i supermarkedet, på caféer og på restauranter.
Ifølge Kræftens Bekæmpelse får de store pakke- og portionsstørrelser os til at spise mere, og det gør det svært for mange at holde vægten. I dag lider 51 procent af voksne danskere af overvægt, og ud af dem har hver tredje svær overvægt. Muligvis derfor bakker 7 ud af 10 danskere i en undersøgelse foretaget for Kræftens Bekæmpelse op om “downsizing” - en proces, der har til formål at gøre pakke- og portionsstørrelser mindre.
Undersøgelsen er foretaget som led i initiativet “Ja tak, lidt mindre”. Initiativet skal sætte fokus på portionsstørrelser og opmuntre til at vælge de mindre portioner. Det er Rådet for Sund Mad, et partnerskab bestående af 19 forskellige enheder, som står bag “Ja tak, lidt mindre”.
Læs også: Fokus på portionsstørrelser skal mindske overvægt
En anden analyse foretaget for Coop Analyse, der også er en del af partnerskabet, viser, at mange danskere faktisk ikke mener, at de behøver en større portion, men at deres behov kan dækkes af en mindre variant.
I denne undersøgelse tog man udgangspunkt i sodavand. Forskerne viste deltagerne to sodavand - en på 37,5 centiliter og en på 50 centiliter. Herefter blev de spurgt om, hvilken sodavand de mente kunne dække deres behov. Næsten halvdelen af forsøgspersonerne svarede, at den mindre sodavand var tilstrækkelig, mens 31 procent svarede, at de foretrak den store sodavand.
Undersøgelsen viste også, at mange af de adspurgte mente, at is, croissanter, sandwich og sodavand, der var 10 procent mindre, ville få dem til at spise og drikke mindre.
Læs også: Vigtige tal, hvis du er overvægtig
Ifølge Kræftens Bekæmpelse er der mange sundhedsmæssige fordele ved at vælge de små portioner. Kan man undgå overvægt, kan man nemlig også mindske risikoen for op mod 40 sygdomme, blandt andet flere kræftsygdomme, diabetes og hjerte-kar-sygdomme.
Og at vælge de små portioner i stedet for de store kan gøre en forskel.
På Rådet for Sund Mads hjemmeside kan du blive klogere på, hvordan du kan downsize derhjemme og få mere information om initiativet.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Kræftens Bekæmpelse og Rådet for Sund Mad
Sidst opdateret: 14.06.2021