Annonce

Flere dødfødsler på grund af corona

Tallet for corona-relaterede dødfødsler er stigende. Formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi peger på den aggressive deltavariant og lav vaccinetilslutning som mulige årsager.

Det seneste halve år har der været flere dødfødsler end hele året før. Fra 1. juni til 1. november 2021 var 11 børn dødfødt som følge af en corona-infektion hos moren, mens der fra marts 2020 til marts 2021 blot var fire.

Det skriver Ugeskriftet.dk.

De corona-relaterede dødfødsler er set hos kvinder, der har haft et svært forløb med corona. Hvis en gravid kvinde bliver syg med corona, kan det gå ud over moderkagen, der fodrer barnet med alt, hvad det skal bruge. Forandringerne i moderkagen kan betyde, at barnet ikke får den mængde blod og ilt, som det har brug for, og det er en af årsagerne til, at barnet ikke overlever.

Aggressiv deltavariant

Formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, Annemette Wildfang Lykkebo, peger på den aggressive deltavariant, som en af årsagerne til stigningen i dødfødsler. Deltavarianten giver nemlig en højere risiko for at få et svært sygdomsforløb.

- Det er delta, der florerer, og vi ved fra udenlandske studier og rapporter, at man de seneste halve og hele år har råbt op om, hvor meget mere aggressiv deltavarianten er, også i forhold til gravide. Data fra England har hele tiden vist, at der ved smitte var en øget risiko for at få et dødt barn, men det har vi ikke kunnet genfinde i Danmark. Før nu, siger hun til Ugeskriftet.dk.

Læs også: Coronavaccine giver de bivirkninger, du forventer

Få gravide er vaccineret

Udover at deltavarianten spreder sig i samfundet, peger Annemette Wildfang Lykkebo også på et andet problem; den lave vaccinetilslutning blandt gravide.

Hvor 76 procent af den generelle befolkning er færdigvaccinerede, gælder det kun for 57 procent af gravide. Og det er i høj grad netop de uvaccinerede gravide, som bliver meget syge af corona. Kun 6,5 procent af alvorligt syge gravide var således vaccineret mod corona, skriver Ugeskriftet.dk.

Annemette Wildfang Lykkebo håber, at flere gravide kvinder vil lade sig vaccinere mod corona:

- Jeg håber, at flere vil blive vaccineret. Vaccinen dækker ikke 100 procent, men man får et mildere sygdomsforløb, siger hun.

Du kan booke tid til vaccination på vacciner.dk.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Ugeskriftet.dk

Sidst opdateret: 06.12.2021

Annonce