Annonce

Forskere advarer mod paracetamol til gravide

Paracetamol, der anvendes som smertestillende middel, bør kun bruges i særlige tilfælde, hvis man er gravid. Et for højt forbrug kan nemlig skade fosteret, siger en række forskere.

Hvis du får hovedpine eller ondt i maven, vil det måske være nærliggende at tage en pille for at stille smerterne. Men er du gravid, bør du holde igen med de smertestillende midler, hvis pillerne i medicinskabet indeholder paracetamol.

Det mener en stor gruppe forskere, der har gennemgået data fra 1995 til 2020 om paracetamol og graviditet, og på den baggrund fremsat et sæt anbefalinger i det videnskabelige tidsskrift Nature Reviews Endocrinology. Paracetamol findes blandt andet i Panodil og Pamol, der er håndkøbsmedicin.

Ifølge forskerne er der risiko for, at paracetamol kan skade det ufødte barn. Jo større forbrug, jo større er risikoen. Derfor bør det smertestillende middel tages i samråd med en læge, hvis du er gravid.

Læs også: Ibuprofen og paracetamol: Hvad er forskellen?

Kan give skader på reproduktionsorganer

Forskerne fandt ud af, at et for højt forbrug af paracetamol under graviditeten blandt andet øgede risikoen for at skade de reproduktive organer hos barnet. Hos piger så man forstyrrelser i udviklingen af æggestokkene, og hos drenge var det især testikler og produktion af testosteron, der tog skade. For begge kan det have indflydelse på fertiliteten senere hen.

Udover at fosterets reproduktive organer kan tage skade, så forskerne også en sammenhæng mellem et højt forbrug af paracetamol og udvikling af neurologiske sygdomme som ADHD og autisme.

Læs også: Kan jeg trygt vælge den billigste medicin på apoteket?

Tal med lægen

Bliver du ramt af smerter, som kræver smertestillende medicin, mens du er gravid, så skal du ikke være bange for at tage en enkelt pille eller to. Faktisk kan det nogle gange være nødvendigt med en smertestillende pille.

- Forskning viser, at f.eks. feber eller meget kraftige smerter potentielt i sig selv kan skade fosteret, og der er derfor gode lægefaglige grunde til, at læger anbefaler gravide at tage paracetamol, siger David Møbjerg Kristensen, der er seniorforsker på Rigshospitalet og en del af ekspertgruppen.

Det kan dog være en god idé at vende med lægen, inden du begynder at tage smertestillende medicin, lyder opfordringen fra forskergruppen. Derudover bør man huske på de eksisterende anbefalinger om, at gravide generelt bør anvende så lidt medicin som muligt og i så kort tid som muligt.


Kilder: Rigshospitalet og Lægemiddelstyrelsen

Sidst opdateret: 30.09.2021

Annonce