Annonce

Kvinder med inkontinens har oftere har angst og depression

Risikoen for at udvikle psykiske lidelser som angst og depression øges hos kvinder, hvis de lider af inkontinens. Det viser et nyt norsk studie.

Problemer med vandladning kaldes for inkontinens og viser sig i form af, at man ufrivilligt lader vandet på mere eller mindre irriterende tidspunkter, og det kan have forskellige årsager.

Det kan selvsagt være en ubehagelig tilstand, men nu viser et nyt studie, der er udført blandt norske kvinder, at inkontinens ikke blot medfører fysisk ubehag. Faktisk kan inkontinens også have psykiske konsekvenser som for eksempel angst og depression. Det skriver forskning.no.

Sammenhængen mellem de psykiske lidelser og inkontinens hos kvinder er blevet påvist af tre norske forskere gennem tre studier. Studierne viste, at sammenhængen gælder begge veje, så kvinder med psykiske lidelser som angst og depression har en øget risiko for at udvikle inkontinens, samtidig med at kvinder med inkontinens har en øget risiko for at udvikle angst og depression. Den første sammenhæng er dog den stærkeste.

Læs også: Medicinsk behandling af inkontinens

Hænger tæt sammen

I studierne indgik spørgeskemaer om angst, depression og inkontinens, og det er altså de spørgeskemaer, som er blevet brugt til at finde frem til sammenhængen.

Således var det næsten halvdelen af de kvinder, som havde moderate eller stærke symptomer på angst eller depression, som rapporterede, at de havde problemer med ufrivillig vandladning. Blandt de kvinder, som oplevede milde symptomer på angst eller depression, havde 28 procent inkontinens.

Studiet viste altså både, at der er en sammenhæng mellem inkontinens og psykiske lidelser som angst og depression, men også at sammenhængen bliver stærkere jo mere alvorlig ens angst eller depression er - og omvendt.

Læs også: Blodprøve kan afsløre psykiske lidelser

Inkontinens er et stort problem blandt ældre kvinder

I en analyse af en spørgeskemaundersøgelse, der fik mere end 23.000 svar og handlede om blandt andet angst, depression og inkontinens, var der hele 29 procent, som svarede, at de havde ufrivillig vandladning.

Problemet var størst blandt kvinderne over 55 år. Her var det nemlig hver tredje, som svarede, at de led af inkontinens. Op mod hver femte af kvinderne over 55 år svarede, at de led af inkontinens i alvorlig grad.

Problemet var mindst blandt de 20-44-årige kvinder. Her var det 23 procent, som oplevede ufrivillig vandladning.

I studiet har man kun undersøgt sammenhængen mellem de psykiske lidelser og urininkontinens. Man ved således ikke noget om sammenhængen mellem afføringsinkontinens og angst og depression. Forskerne bag studiet efterlyser mere viden om det og skriver i opsummeringen af studiet, at det er en vigtig faktor at være opmærksomme på i fremtidige studier.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Forskning.no

Sidst opdateret: 10.05.2021

Annonce