Annonce

Nye tal: Danske unge slår igen egen klamydia-rekord

Netop offentliggjorte tal viser, at klamydia stadig bliver mere udbredt blandt unge danskere. I 2022 slog danskerne ligesom året forinden deres egen rekord i klamydiatilfælde. Infektionen er både let at beskytte sig imod og let at behandle.

Andelen af danske unge mellem 15 og 29 år, der bliver smittet med klamydia, har de seneste år været i konstant stigning. I 2021 slog de deres egen rekord, og med over 35.000 tilfælde i 2022 blev rekorden i klamydiasmitte endnu engang slået. Det skriver Sex & Samfund i en pressemeddelelse. Tallene er fra Statens Serum Institut og er blevet behandlet af Sex & Samfund i en ny oversigtsrapport.

Klamydia er den mest udbredte bakterielle sexsygdom i Danmark, og den smitter primært ved ubeskyttet seksuel kontakt ved vaginalt samleje, analsex eller oral sex.

Læs også: Hvad er klamydia?

Flere testes, men mænd er stadig i undertal

Andelen af unge, der bliver testet for klamydia, er også i let stigning, men af dem, der bliver testet, er langt over halvdelen kvinder. Der er altså mange mænd, der ikke lader sig teste for klamydia, og det giver bekymring om et stort mørketal, hvor langt flere går rundt med uopdaget klamydia.

Når mange unge ikke bliver testet, kan det være med til at udbrede smitten, men det kan også øge risikoen for at få bivirkninger af infektionen. For selvom klamydia er forholdsvis ufarligt og let at behandle, så kan det være skadeligt, hvis man går rundt med infektionen for længe, og det kan i nogle tilfælde føre til ufrivillig barnløshed.

Læs også: Kondomer - værd at vide

Fakta om klamydia

  • Klamydia er den mest udbredte sexsygdom i Danmark
  • Klamydia er en infektion, der primært opstår i urinrøret og livmoderhalsen, men kan også opstå i endetarmen, i øjnene og i svælget
  • Klamydia giver ofte ingen symptomer, men symptomer i form af udflåd eller svie ved vandladning kan opstå 7 til 21 dage efter smittetidspunktet
  • Kondom beskytter mod klamydia og andre sexsygdomme overført via penetrationssex
  • Klamydia er let at behandle med antibiotika
  • Ubehandlet klamydia kan føre til underlivsbetændelse, nedsat fertilitet, betændelse i æggelederen hos kvinder og betændelse i bitestikler hos mænd.
  • Man kan blive testet for klamydia ved en urinprøve. Ni kommuner tilbyder i samarbejde med Sex & Samfund unge en gratis hjemmetest for klamydia og gonorré. Hvis du bor i en af de udvalgte kommuner, kan du bestille testen her.

Se en oversigt over Netdoktors nyhedsbreve og tilmeld dig her


Kilde: ritzau og Netdoktors egen artikel om klamydia

Sidst opdateret: 16.11.2023

Annonce