Danske forskere påviser, at en særlig type medicin mod forhøjet blodtryk øger risikoen for hudkræft med op til syv gange.
I Danmark får omkring 250.000 mennesker blodtryksmedicin, der indeholder stoffet hydrochlorthiazid. Dansk forskning viser nu, at dette stof i kombinationspræparater kan øge risikoen for pladecellekræft.
Ifølge studiet ville hvert tiende tilfælde af pladecellekræft forsvinde, hvis lægemidlet ikke længere blev brugt. Med andre ord ville man kunne undgå 250 tilfælde af denne type hudkræft om året.
Læs mere: Forhøjet blodtryk
Studiet er publiceret i Journal of the American Academy of Dermatology, hvor 80.000 danskere med hudkræft er blevet undersøgt i forbindelse med deres lægemiddelforbrug.
Efter det har forskerne konkluderet, at de der fået pladecellekræft i huden, ofte har haft et længere tids forbrug af blodtryksmedicin med hydrochlorthiazid.
Blodtryksmedicinen øger lysfølsomheden og blokerer på den måde hudens evne til at reparerer sig selv, når solens stråler rammer os. Skaderne forbliver derfor i huden og kan føre til de cellemutationer, der resulterer i hudkræft.
Studiet påpeger, at hydrochlorthiazid også kan øge den anden form for hudkræft, basalcellekræft, men i en langt mindre grad.
Læs mere: Hudkræft - basalcellekræft og pladecellekræft
Pladecellekræft er den type hudkræft, der ofte ses på læberne og viser sig blandt andet ved disse symptomer:
Sår: Pladecellekræft viser sig oftest som sår, der ikke vil heles.
Isse, nakke og håndryg: Denne type hudkræft rammer ofte disse områder, der udsættes meget for solens stråler.
Knuder: Kræften kan vise sig som en knuder. Sygdommen starter som en lyserød fast knude på huden, og senere vil der komme et sår i midten af knuden.
Lægemiddelstyrelsen anbefaler dog ikke, at man nødvendigvis skal skifte sin blodtryksmedicin på baggrund af studiet, da det ikke dokumenterer en egentlig årsagssammenhæng. Hvis man er i tvivl, kan man kontakte sin læge og høre om sine muligheder.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Politiken, Berlingske, Kræftens Bekæmpelse, Lægemiddelstyrelsen og Netdoktors egne sider: Hudkræft og Forløb: Hudkræft.
Sidst opdateret: 04.12.2017