Annonce

Nyt studie: Graviditetstab i Danmark

Et nyt studie fra Rigshospitalet og Hvidovre Hospital viser, at 9,6% af alle registrerede graviditeter de seneste 40 år er endt i spontan abort, og at risikoen for spontan abort stiger med alderen.

Læger fra Rigshospitalet og Hvidovre Hospital har gennem de seneste 40 år undersøgt spontane aborter hos gravide kvinder. For nyligt blev resultaterne af studiet præsenteret.

Læs også: Her er årsagen til spontane aborter

En spontan abort er, når en graviditet ufrivilligt afbrydes så tidligt, at fosteret ikke kan overleve. Spontane aborter sker oftest før 12. graviditetsuge.

Under studiets forløb er der registreret 3,5 millioner graviditeter i Danmark. Studiet viser, at 9,6% af de registrerede graviditeter er endt i en spontan abort. Det er en stigning på 2,1 procentpoint siden forsøgets start.

Studiet viser også, at mere end tre ud af fire kvinder aldrig oplever et graviditetstab.

Læs også: Spontan abort

Risikoen for spontan abort stiger med alderen

Forskerne bag studiet har også påvist, at risikoen for graviditetstab stiger, jo ældre den gravide kvinde er. Andelen af de gravide, som blev henvist med spontan abort, var 3,9% blandt kvinder mellem 10 og 14 år.

For kvinder mellem 45 og 49 år var andelen af spontane aborter 26,9%. Der er altså sket en syvdobling af risikoen i takt med at kvindens alder bliver højere.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Rigshospitalet og Netdoktors egen artikel Spontan abort

Sidst opdateret: 25.06.2020

Annonce