Annonce

Nyt studie: Hvornår påvirker en tidlig fødsel hjernefunktionen?

Et nyt stort studie fra Statens Serum Institut har undersøgt, hvornår en tidlig fødsel kan påvirke barnets kognitive evner.

Det har længe været kendt, at et barn, der er født for tidligt, har større risiko for at have nedsatte kognitive evner, end børn der fødes til termin. Det har dog været uklart, hvor meget for tidligt man skal være født, før der kan være en risiko at hjernefunktionen påvirkes. Nu har et nyt stort studie fra Statens Serum Institut undersøgt det.

Syv uger for tidlig fødsel kan påvirke de kognitive evner

Studiet kom frem til, at de børn, der var født mindst syv uger for tidligt, havde markant dårligere karakterer i dansk og matematik sammenlignet med de børn, der var født til tiden. En del af de børn, der var født meget for tidligt, tog desuden aldrig folkeskolens afgangsprøve. Børn født helt ned til syv uger før termin havde de samme kognitive færdigheder, som de børn der var født til termin.

Men selvom en tidlig fødsel kan påvirke barnets kognitive evner, er der også andre faktorer, der har en betydning for dem. Anders Husby, læge og ph.d., der står bag studiet fortæller:

- Tallene understreger behovet for støtte til børn, som er født meget for tidligt, da kognitive evner kan påvirkes af både det sociale miljø og stimulering i opvæksten.

I studiet indgik 750.000 danske søskende, som ud fra forskellige parametre blev undersøgt og sammenlignet. Studiet er offentliggjort i det medicinske tidsskrift Medical Journal.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: ssi.dk

Sidst opdateret: 24.01.2023

Annonce