Annonce

Spis dig til mindre psoriasis

Hvad kan man som psoriasispatient selv gøre for at mindske sin psoriasis? Omlægge sin kost! Læs her, hvilke ting, det hjælper at indtage, hvis du har psoriasis.

August måned er den internationale måned for psoriasis - en af de mest almindelige hudsygdomme. Sygdommen rammer to til tre procent af befolkningen. Selve sygdommen kommer til udtryk i form af udbrud, der tager sig ud på huden i form af røde, fortykkede områder, der er dækket af glinsende skæl. Disse områder kløer ofte og er typisk at finde i hårbunden, på albuer, knæ og nedre del af ryggen.

Læs også: Hvad er psoriasis

Hvad angår psoriasis findes der flere former for behandling. Men som en start sker behandling i form af præparater, som patienten selv kan smøre på sin hud. Præparaterne kan være lokalsteroider (binyrebarkhormon) i form af cremer, salver, linimenter, shampoo eller skum. Det har til formål at hæmme inflammationen (betændelsestilstanden) i huden.

Den rigtige kost

Men selvom første step i behandlingen oftest er præparater, så er der forskning, der viser, at du kan spise dig til mindre psoriasis. Netdoktor giver dig her en oversigt over, hvad du skal indtage, hvis du ønsker at forbedre din psoriasis.

Fiskeolie og vegetabilsk fedt

Forskningen viser, at fedtstofferne omega 3 kan bidrage til at mindske betændelsestilstanden i huden i form af psoriasis. En måde at forbedre sin psoriasis på er derfor at spise fisk og fiskeoliekapsler, da det kan skabe en bedre balance i kroppen mellem omega 3 og omega 6, som er det fedtstof, de fleste mennesker får rigeligt af gennem kosten.

Kalorielet mad

Undersøgelser viser, at man gennem indtagelse af kalorielet mad og motion kan tabe sig. Er du overvægtig og døjer du med psoriasis kan et vægttab være med til at reducere dit BMI, hvilket kan forbedre din psoriasis. En kalorielet kost kan føre til lavere indtag af omega 6 fedtstoffer, og det kan resultere i en lavere betændelsestilstand, som i sidste ende kan betyde en forbedring af psoriasissen.

Glutenfri mad

Hudlæsioner kan forbedres af glutenfri mad, og da psoriasis tager form af hudlæsioner, er der en antagelse om, at glutenfri fødevarer kan forbedre psoriasisudbrud. Der er dog ingen videnskabelige beviser, der understøtter påstanden.

D-vitamin

Studier viser, at solens stråler og D-vitamin som kosttilskud i form af D3 kan lindre psoriasis. Det sker da D-vitamin bl.a. går ind og modner cellerne i kroppen og celledelingen, hvilket kan hjælpe på psoriasissen. Omvendt eksisterer der også fødevarer, der kan forværre din psoriasis. Lider du af psoriasis, er det derfor oplagt at skære ned på sukkerholdige fødevarer, alkohol, tobak, kaffe og animalsk fedt.

Læs mere om forholdet mellem psoriasis og kost her.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilde: Netdoktors egne artikler “Psoriasis og kost” og “Sådan kan psoriasis behandles”

Sidst opdateret: 25.06.2020

Annonce