Annonce

Store danske studier: Lav fødselsvægt øger risikoen for type 2-diabetes

Personer født med lav fødselsvægt har øget risiko for at udvikle type 2-diabetes og udvikler det også tidligere i livet. Desuden ser lav fødselsvægt ud til at gøre overvægt farligere, viser to nye danske studier.

Meget kan man gøre for at holde sig sund og rask, men det er svært at gøre noget ved sin fødselsvægt. Nu viser to nye studier, at netop fødselsvægten har enormt stor betydning for risikoen for udvikling af type 2-diabetes. Fødselsvægt har også indflydelse på tidspunktet for udvikling, alvorsgraden, og hvor meget overvægt betyder for risikoen for at udvikle sygdommen.

De to studier er begge offentliggjort i Diabetologia.

Lav fødselsvægt giver høj risiko

I det ene studie kiggede forskerne på fødselsvægt hos personer i den såkaldte Inter99-undersøgelse.

I undersøgelsen blev 4.590 personer undersøgt. Ud af dem udviklede 492 personer type 2-diabetes, og resultatet af studiet viser meget klart, at lav fødselsvægt hang sammen med øget risiko for at udvikle sygdommen, og at risikoen steg med alderen for dem med lav fødselsvægt sammenlignet med dem med normal fødselsvægt eller høj fødselsvægt.

- Resultatet er overraskende klart og placerer lav fødselsvægt på linje med genetik og miljø, når det kommer til risikofaktorer for udvikling af type 2-diabetes, forklarer Allan Vaag, der er overlæge på Steno Diabetes Center Copenhagen og professor på Lund Universitet.

Giver mere alvorlig type 2-diabetes

I det andet studie undersøgte forskerne sammenhængen mellem lav fødselsvægt og type 2-diabetes hos 6.866 personer med nydiagnosticeret type 2-diabetes.

Resultatet af studiet viser, at lav fødselsvægt ikke bare øger risikoen for at udvikle type 2-diabetes. Lav fødselsvægt gør også, at man udvikler sygdommen tidligere i livet. Personer, der ved fødslen vejede 2,5 kilo, udviklede således type 2-diabetes gennemsnitligt syv år tidligere end personer, der vejede 4,5 kilo ved fødslen.

Derudover viser undersøgelsen, at selvom personer med lav fødselsvægt var yngre, da de udviklede type 2-diabetes, var de samtidig mere syge. De havde blandt andet behov for mere medicin mod forhøjet blodtryk, mere blodsukkersænkende medicin og havde også oftere lungesygdomme.

Sammenhæng mellem fostermiljø og lav fødselsvægt

Allan Vaag mener, at der er nogle klare sammenhænge mellem fostermiljøet, lav fødselsvægt og øget risiko for at udvikle type 2-diabetes. Infektioner, rygning og dårlig ernæring hos den gravide kan lede til et dårligt fostermiljø, som medfører lavere fødselsvægt hos barnet.

De samme faktorer kan desuden have betydning for fosterdannelsen, herunder dannelsen af organer, som har betydning for risikoen for at udvikle type 2-diabetes. Det drejer sig blandt andet om bugspytkirtlen, fedtvævet, musklerne, tarmene, leveren, hjertet og hjernen.

Se en oversigt over Netdoktors nyhedsbreve og tilmeld dig her


Kilder: Dagens Medicin

Sidst opdateret: 22.06.2023

Annonce