Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min ene byrstvorte er revnet. Hvad gør jeg, og hvordan undgår jeg, at det sker igen?

Spørgsmål:

For 10 dage siden blev vi forældre til en dejlig pige, og nu har mor lige et spørgsmål angående amningen. Jeg har rigeligt med mælk, men den ene vorte er revnet, så det er yderst smertefuldt at amme hende.

Er det ok at håndmalke fra det ene bryst, til det er helet igen, og give hende mælken på flaske? Selve brystet er også meget ømt. Jeg har en lille smule feber (37,9),og føler mig bestemt ikke på toppen.

Kan jeg smitte vores datter?

På forhånd tak.

Svar:

Kære Spørger

Tillykke med din datter! Dit problem med revnede brystvorter oplever en del nybagte mødre desværre, og det er smertefuldt! De revnede brystvorter skyldes ofte, at barnet ikke har en optimal sutteteknik - men det kan læres! Så fortsæt endelig med at amme dit barn - også selvom det gør ondt i begyndelsen!

Du skal først og fremmest sikre, at dit barn er lagt korrekt til brystet. Principperne er som følger:

Sid godt selv, med god støtte til både dig og dit barn.

Barnet skal ligge på siden med dets mave mod din mave.

Udløs eventuelt barnets søge-sutterefleks ved at lade brystvorterne røre barnets kind eller læbe, så vil barnet vende hovedet mod brystet og åbne munden.

Når dit barn har åbnet munden, skal du placere brystvorten dybt i dit barns mund med retning mod ganen.

Dit barn skal både have brystvorten, men også hele eller store dele af det pigmenterede område omkring brystet, i munden.

Når dit barn diger, vil dets kinder og kæbe bevæge sig helt op til ørerne, og du vil kunne se og eventuelt høre, når dit barn synker.

Sutter dit barn kun på den yderste del af selve vorten, giver det revnede brystvorter og smerter hos dig. Få eventuelt din sundhedsplejerske til at hjælpe dig, hvis du er i tvivl om dit barns sutteteknik er korrekt.

Skal du tage dit barn fra brystet, skal du aldrig trække brystet ud af barnets mund, det slider for meget på brystvorten. I stedet skal du stikke din lillefinger ind i barnets mundvig, hvorved undertrykket i barnets mund vil udlignes, og brystvorten glider nemt ud af munden på dit barn.

Du kan gøre følgende for at hele dine revnede brystvorter:

Vask ikke brystvorterne unødigt og undgå sæbe på brystvorterne, det udtørrer.

Lad brystvorterne lufttørre efter amningen.

Undgå ammeindlæg af engangsmateriale, brug i stedet ammeindlæg af uld.

Læg eventuelt albuemuslingeskaller i din BH.

Smør E-vitamin salve på dine revnede brystvorter - det heler og skader ikke dit barn.

Når dine brystvorter er revnede, kan der komme blod fra dem. Der kan ses lidt blot i barnets mundvig og der kan også komme lidt mørke blodstriber i afføringen. Det skader ikke dit barn, du kan roligt amme videre!

Du kan sagtens håndmalke fra brystet, men det er heller ikke smertefrit! Det bedste er at fortsætte amningen. Nogle vælger at 'dulme' de ømme brystvorter med knust is, umiddelbart før barnet lægges til. Er du begyndt med at udmalke, vil jeg foreslå, at du igen lægger dit barn til brystet én til to gange det første døgn og tre til fire gange det næste døgn og så videre, til du igen har etableret en fuld amning.

Du skal også være opmærksom på at få tømt dine bryster mindst et par gange i døgnet, ellers hober mælken sig op, og kan give symptomer på brystbetændelse. Den bedste behandling herfor er at lægge barnet til. Tage varme svøb om brysterne. Gå i bad eventuelt flere gange om dagen og masér brystet helt oppe fra armhulen og ned mod brystvorten.

Du kan ikke smitte dit barn med brystbetændelse. Men en anden grund til dine brystvorter er revnede, kan være en svampeinfektion. Tjek om dit barn har trøske - svamp - i munden. Det kan I smitte hinanden med, og har én af jer en svampeinfektion, skal I begge behandles. Du kan få sundhedsplejersken eller din egen læge til at tjekke, om det er svamp, hvis du er i tvivl.

Trøst dig, når først vorterne er helet op, er det sjældent, at de revner igen, forudsat at barnet er lagt rigtigt til.

Med venlig hilsen Anne Brødsgaard, sundhedskoordinator

Sidst opdateret: 02.10.2003
Annonce