Brevkasse

Spørgsmål   Kvinder

Spørgsmål: Hvorfor brænder det i min skede?

Kære Netdoktor

Hej, jeg har i ca. 6 mdr. haft en brændende fornemmelse der minder om følelsen af vaginal svamp. Jeg har en klar fornemmelse af at min pH-værdi er helt gal, men alt den behandling jeg har prøvet har ikke virket og jeg er meget frustreret.

Jeg har været fejldiagnostiseret med svamp og har derfor taget meget fluconazol, men det er flere mdr. siden. I øjeblikket er jeg blevet testet negativ for alt min gynækolog har fundet på. Altså bakterier, kønssygdomme, svamp osv. og jeg har taget Isay mælkesyrebakteriekur i flere uger uden held.

Den brændende fornemmelse kommer og går, men er der dagligt og især i forbindelse med urinering. Min udflåd er en smule tykkere end normalt, men ikke meget. Jeg har ikke tidligere haft nogle lignende problemer. Min urin og blod er testet og ser fint ud og mit helbred virker ellers fint.

Mvh En spørger

Svar:

Kære spørger.

Jeg ville blive mangemillionær, hvis jeg kunne finde og tage patent på et middel mod brændende fornemmelser i skedens slimhinder, som utroligt mange kvinder i alle aldre fra tid til anden lider af og kæmper med. Men det findes ikke, så vidt jeg ved.

Forklaringen er sikkert, at der ikke er en enkel eller enkelt årsag til den irritation i slimhinden, som fremkalder ubehaget. Så lad os foreløbig se bort fra universalmidlet.

Men hvad gør vi så?

For os to gælder det, at jeg må se på dig som et helt menneske med en unik historie og ikke bare som et stykke irriterende og irriteret slimhinde. Eller sagt på en anden måde: læg luppen og brillerne væk og se op og ud.

Du er en ung, slank og formentlig velfungerende kvinde uden andre synlige eller følelige skavanker. (Du nævner dog ordet “astma”, uden at gå i detaljer). Du har konsulteret læge/gynækolog, er blevet undersøgt grundigt, uden at der er fundet tegn på sygdom eller skavanker. “Der er ikke noget i vejen”! Og dog vil der i mikroskopet kunne opleves et blomstrende mylder af gode mikroorganismer, som holder slimhinden sund og levende. Sådan er det, og sådan skal det være.

Men dine tanker kredser om svamp, pH-værdi (skedesekretets surhedsgrad), mælkesyrekure, udflåd, blod og urin uden at der dog er fundet nogen sammenhæng. For mig at se, er det naturligt, at du er frustreret og bekymret.

Nu kender jeg dig ikke, har ikke set dig, hørt dig fortælle, oplevet dig. Hvor er du i livet? Er du alene i livet? Har du en kæreste? Har du et sexliv? Bruger du p-piller? Vil du have et barn? Hvad bestiller du? Har du en uddannelse? Har du det godt med dit arbejde? Har du det godt med dine omgivelser? Har du bekymringer eller sorger, der tynger dig? Tager du livet, som det kommer, eller stresses du let?

Nu tænker du måske, er jeg er ved at komme lidt for langt ud og væk fra skedens slimhinde, men det er jeg faktisk ikke. For alt omkring dig er led i den store sammenhæng.

Ved at spørge ind, løfter du måske forklaringer frem i lyset og som - vi to sammen - kan blive enige om og acceptere.

Ikke sådan at forstå, at løsningen ligger lige for og at den kan “knipses væk”. Men hvis du kan forstå, at der kan være en sammenhæng, som måske ligger langt fra din krop og dit underliv, og kan acceptere, at der kan være en sådan sammenhæng, får du et godt udgangspunkt til lindring.

Men du skal selvfølgelig også bruge de forhåndenværende værktøjer: hold dig varm og tør i bunden, brug bomuld, der ikke sidder stramt, brug bind i stedet for tamponer, spar på vand og sæbe og ikke noget med udskylninger, undgå parfumer eller andet, der kan irritere. Og spørg eventuelt på apoteket, om de har en mild creme, de kan anbefale. Den behøver ikke at koste en formue.

Men først og sidst: tro og tålmodighed. En dag er det overstået “af sig selv”.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen, speciallæge i kvindesygdomme


Besvarede spørgsmål under chat

Spørgsmål Besvaret
Hvorfor brænder det i min skede?

2023-01-6 | 00:15

Gravid og forstoppet

2022-05-10 | 15:14

Skal jeg tage antibiotika for ureaplasma?

2022-05-19 | 11:47

Hvorfor lugter mit underliv af rådden fiskefabrik?

2021-12-29 | 21:42

Jeg vil gerne have større bryster - hvad skal jeg gøre?

2021-04-20 | 17:16

Fiskelugt forneden

2021-01-22 | 10:48

Hvad skal jeg gøre ved mit langvarige udflåd?

2020-01-23 | 03:09

Jeg er gravid men er kommet til at drikke mig fuld!

2020-01-16 | 11:42


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.