Brevkasse

Spørgsmål   Kvinder

Spørgsmål: Hvorfor lugter mit underliv af rådden fiskefabrik?

Kære Brevkasse

Der er en ting jeg søger svar på vedrørende mit underliv. Det lugter af rådden fiskefabrik. Det er virkelig ubehageligt og ikke rart. Jeg mistænker det lidt for at være underlivsbetændelse, da min menstruation også lugter anderledes en den plejer at lugte. Jeg har haft svie ved vandladning og en voldsom kløe og ubehag “dernede”. Jeg har været til lægen, og er blevet tjekket for kønssygdomme. Som foregik således at jeg skulle pode mig selv, ved at stikke en vatpind op, som efterfølgende blev sendt til dyrkning. Svaret var, at de ikke kunne se noget på den. Men nu er det gået fra at være irriteret dernede til en voldsom lugt, hvilket generer mig, da det ikke er rart at gå med. Jeg føler at jeg kan gå rundt, og lugte mig selv til trods for, at jeg har underbukser og bukser på...

Ser meget frem til at høre fra jer

Mvh en spørger

Svar:

Kære spørger.

Der er ikke noget at sige til, at du beklager dig, og du skal heller ikke finde dig i det.

Men først lidt om baggrunden og den normale vaginalflora af mikroorganismer. Det normale sekret i skeden indeholder blandt andet mælkesyrebakterier, som holder sekretet lidt sur og rent. De trives ved at guffe i sig af slimhindecellers glykogen, og sikrer derved surheden og renheden i skeden. Normalt udgør disse gode bakterier op mod 90 procent af skedesekretets bakterier, men hos nogle kvinde er de i undertal.

Det sker en gang imellem, og balancen forstyrres og mælkesyrebakterierne erstattes af andre mere drilagtige bakterier, og denne “floraforskydning” gør, at det sure sekret bliver basisk. Det giver gode vækst muligheder for disse mikroorganismer, som er karakteristiske ved deres lugt som “rådden fisk”. Det giver også udflåd, som ofte er tyndt og grålig-hvidt.

Overdreven renlighed kan drilagtigt nok gøre ondt værre. Generne kan være vekslende og måske mest udtalte efter menstruation. Typisk er det er, at det bliver værre efter samleje. Sæden er basisk og skubber til balancen og giver “floraforskydning”! Spiralbrugere oplever det også en gang imellem.

Det drejer sig efter al sandsynlighed om en tilstand, der kaldes bakteriel vaginose. Det er ikke en sygdom, og det smitter ikke som kønssygdomme. Seksuel aktivitet med blanding af sekreter kan formentlig give lugtgener hos begge parter. For dig, som det er i øjeblikket, kan du ikke regne med, at det går over af sig selv. Og du kan ikke klare det selv. Du må tale med lægen igen, og i forbindelse med en gynækologisk undersøgelse - og det synes jeg du skal have - let kan hun finde ud af, om det er “BV-bakterier” og give dig noget for det. Det er tabletter eller stikpiller/gel til skeden, som er på recept. Samtidig får du afklaret, om der kan være andre årsager til lugten, nu hvor hjemmetesten ikke viste noget. En glemt tampon i skeden for eksempel.

Mange venlige hilsener

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme


Besvarede spørgsmål under chat

Spørgsmål Besvaret
Hvorfor brænder det i min skede?

2023-01-6 | 00:15

Gravid og forstoppet

2022-05-10 | 15:14

Skal jeg tage antibiotika for ureaplasma?

2022-05-19 | 11:47

Hvorfor lugter mit underliv af rådden fiskefabrik?

2021-12-29 | 21:42

Jeg vil gerne have større bryster - hvad skal jeg gøre?

2021-04-20 | 17:16

Fiskelugt forneden

2021-01-22 | 10:48

Hvad skal jeg gøre ved mit langvarige udflåd?

2020-01-23 | 03:09

Jeg er gravid men er kommet til at drikke mig fuld!

2020-01-16 | 11:42


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons