Brevkasse

Spørgsmål   Kvinder

Spørgsmål: Fiskelugt forneden

Kære netdoktor

Jeg har i nogle år haft store problemer med mit underliv. Til at starte med troede jeg det var myoser forneden, men senere mistænkte jeg det kunne være en kønssygdom!!

Jeg har ikke været sammen med andre mænd end tre men på et tidspunkt havde jeg en kæreste i udlandet. Opdagede senere han ikke var helt tro. Fik problemer forneden i form af meget øm og sviende blære hvor det føles ubehageligt når der er noget i den, lugt(fiskeligende) samt svie og ømhed foran forneden. Derudover fik jeg ligende symptomer bagpå ved endetarm. Jeg har været tjekket for kønssygdomme mange gange uden egen læge har kunne finde noget. Det er så slemt at det går ud over livskvalitet og sexliv med den nye. Også han bliver rød og lugter forneden efter vi har været sammen.

Er fortvivlet over at der ikke er fundet noget hos egen læge og er begyndt og spekulere på om der findes andre læger med specielle metoder til at afklare problemet hvis nu det er en kønssygdom der ikke lige er til at finde. Er så sikker på det er en infektion af en art men min læge tror ikke på det :-(

Mvh den frustrerede/fortvivlede kvinde

Svar:

Kære “frustrerede og fortvivlede kvinde”.

Jeg forstår godt, at du er ved at gå ud af dit gode skind af irritation både foroven og forneden - om jeg så må sige! Jeg vil prøve at skille problemerne lidt fra hinanden og tage dem hver for sig. Og så lægger vi dem sammen til sidst i en mere harmonisk enhed. Måske vil det kunne køre til klarhed og forståelse. Jeg håber.

Efter beskrivelsen er det hele startet efter du fyldte 30 år. Betyder det så, at før den tid var alting fryd og gammen med et uproblematisk sexliv? OK- vi siger ja. Og var det på det tidspunkt, du fik en kæreste, som ikke var “helt tro”? Og du fik mistanke om kønssygdom? Og blev øm med spændte muskler (“myoser”) i underlivet, svie og lugtgener? OK- vi siger ja. Du er undersøgt mange gange for kønssygdom uden egen læge har kunnet finde noget. Du har tilsyneladende mistet lidt af tilliden til din læge på dette punkt. Og alligevel begynder (eller fortsætter?) det hele igen, nu hvor du har fået en ny kæreste. Du er sikker på, at det skyldes en infektion af en art. Og tænker på stadig tilbage på, da det hel begyndte. Du skriver desværre ikke noget om, hvad I bruger som prævention. I bruger måske ikke noget? Håber måske på graviditet?

Men hvorom alting er, så er det ganske almindeligt med fiskelignende lugt fra skeden efter ubeskyttet samleje, hvor sæden kommer i forbindelse med skedens sekret. Det er ren kemi! Sæden er basisk, og normalt er skedens sekret surt, så de”ophæver” hinanden, når de mødes, og så er der ingen lugt bagefter. Normalt er skedens sekret præget af mælkesyrebakterier, som holder sekretet surt. Men det sker, at der kommer en forskydning i de naturlige mikroorganismer i basisk retning og såkaldt anaerobe bakterier tager over - og det forværres ved samleje og giver fiskelugt. Der er ikke tale om kønssygdom, og det smitter ikke. Det er heller ikke udtryk for dårlig hygiejne. Tværtimod, hvis man vasker sig for meget. Brug eventuelt Intim Sæbe, når du vasker dig. Men ellers kan medicinsk behandling med tabletter eller creme genoprette den normale flora.

En anden irriterende tilstand er skedesvamp, som giver kløe, svie, rødme og klumpet udflåd. Skedesvamp kan godt overføres til partnere og give rødme og irritation, men den er harmløst og regnes heller ikke til kønssygdommene. Kan behandles effektivt med tabletter eller creme. Men tilbøjeligheden til svampeinfektion er sværere at klare, så mange oplever angreb igen og igen

Når din læge har undersøgt der flere gange uden at finde tegn på kønssygdom, må du stole på det. Alligevel vil jeg foreslå, at du taler med lægen om at blive henvist til en gynækolog til undersøgelse, som forhåbentlig vil kunne give dig en form for vished om, at du ikke går rundt om gemmer på sygdom eller følger efter et tidligere forhold.

Selv om gynækologen koncenterer indsatsen om underlivet, så er jeg ret sikker på, at I også kommer hele vejen rundt om din fortvivlelse. Du har brug for at få sat nogle ting på plads også i dit sind, så du kan blive glad igen.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen, speciallæge i kvindesygdomme


Besvarede spørgsmål under chat

Spørgsmål Besvaret
Hvorfor brænder det i min skede?

2023-01-6 | 00:15

Gravid og forstoppet

2022-05-10 | 15:14

Skal jeg tage antibiotika for ureaplasma?

2022-05-19 | 11:47

Hvorfor lugter mit underliv af rådden fiskefabrik?

2021-12-29 | 21:42

Jeg vil gerne have større bryster - hvad skal jeg gøre?

2021-04-20 | 17:16

Fiskelugt forneden

2021-01-22 | 10:48

Hvad skal jeg gøre ved mit langvarige udflåd?

2020-01-23 | 03:09

Jeg er gravid men er kommet til at drikke mig fuld!

2020-01-16 | 11:42


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons