Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Udflåd under min graviditet ødelægger sexlivet - hvad gør jeg?

Spørgsmål:

Jeg er nu gravid igen i 10. uge og har et par spørgsmål, som jeg håber I kan hjælpe mig med.

Jeg har igen, som under første graviditet, fået noget udflåd, som lugter meget ubehageligt, og som ødelægger sexlivet for mig og min mand. Min læge sagde under sidste graviditet, at det får én ud af fire gravide, og at det ikke var så godt at behandle det medicinsk. Jeg har prøvet diverse mælkebakterieprodukter og ymer. Det virker desværre ikke.

Mit spørgsmål er nu, om der virkelig ikke er noget at gøre? Mit andet spørgsmål er om brug af en vibrator for at få orgasme kan skade fostret?

På forhånd tak for hjælpen.

Svar:

Kære spørger

Det er desværre korrekt, som din egen læge har fortalt dig, at en stor del af de gravide får generende udflåd i forbindelse med graviditet. For den enkelte er det naturligvis ligegyldigt om det er én ud af fire eller mindre, men det stemmer nogenlunde med de opgørelser jeg har set.

Helt konkret går jeg ud fra, at din egen læge har udelukket andre muligheder for betændelse således, at der ikke er noget I har overset.

Mælkebakterieprodukter og ymer hjælper kun såfremt, der er tale om svamp - ikke hvis der er tale om bakterier, og desværre kan man under graviditet kun behandle svampeinfektioner med lokalbehandling det vil sige creme eller stikpiller, der skal indføres i skeden.

På grund af graviditeten er surhedsgraden i skeden ændret, og det betyder at svampeinfektionen ofte kan komme igen flere gange i løbet af de ni måneder.

Med hensyn til dit spørgsmål om brug af vibrator er dette meget afhængigt af dennes udformning, men umiddelbart tror jeg ikke der skulle være problemer.

Med venlig hilsen

Søren Kjærem Nielsen, praktiserende læge

Sidst opdateret: 07.10.2003
Annonce