Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Bækkenløsning og smerter - hvad skal jeg gøre?

Spørgsmål:

Jeg er gravid i 37. uge og lider af bækkenløsning. Jeg har allerede tidligt i graviditeten haft bækkensmerter, men de sidste to måneder har været virkelig slemme. Smerterne sidder bagpå allernederst på lænden og foran over skambenet. Jeg forsøger at undgå løft, og hvad der i øvrigt fremkalder smerter, men det er vanskeligt, da jeg har en datter på 22 måneder.

Jeg har glidelagen (men sover elendigt) og har brugt et elastikbælte en smule. Det kan jeg ikke bruge længere. Det føles som om, det klemmer barnets hoved meget ubehageligt. Jeg har af jordemødre og læge forstået, at der ikke er andet at gøre end at indrette min hverdag efter smerterne og håbe, at det går hurtigt over efter fødslen. Er det virkelig rigtigt? Jeg har lagt mærke til, at det er som om smerterne over skambenet har bedst af fuldstændig ro, mens smerterne over ryggen har bedst af lidt bevægelse. Er der forskel på, hvad man gør ved bækkenløsning de to steder?

Hvis det er rigtigt, at jeg intet kan gøre inden fødslen, hvad kan jeg så gøre efter? Jeg havde også bækkensmerter under min første graviditet for to år siden men slet ikke i dette omfang. Er det blevet så slemt, fordi jeg er blevet for hurtigt gravid? En læge har været inde på, at man ikke skal regne fra fødsel til næste graviditet, når man skal vurdere kroppens restitution, men fra ammestop til næste graviditet. (Jeg ammede, indtil min datter var 11 måneder). Er der noget om det?

Svar:

Kære spørger

Det er noget rigtig møj at døje med så slemme smerter i en ellers så dejlig ventetid. Og ja, jeg kan kun give de læger og jordemødre, du har snakket med, ret i, at der ikke er ret meget at gøre ved bækkenløsning. Det er vigtig, at du får stillet den korrekte diagnose af en specialist og derefter følger de råd, der findes til gravide med ondt i bækkenet, samt laver de øvelser og følger den behandling, du eventuelt er blevet rådet til.

- Gode råd ved bækkensmerter:

- Undgå at vride i kroppen.

- Sid aldrig med benene over kors eller i skrædderstilling.

- Stå med lige vægt på begge ben.

- Undgå at løfte tunge ting.

- Undgå foroverbøjninger, lad andre ordne støvsugning og gulvvask.

- Tag ikke for store skridt.

- Sæt dig baglæns ind i bilen og drej rundt med parallelle ben. Læg eventuelt et stykke silke, plastik eller nylon på sædet.

- Brug stødabsorberende sko.

- Hvil dig ofte.

- Husk, at sex kan foregå på mange måder! Brug fantasien, det må bare ikke gøre ondt i dit bækken.

-Tag trappen et skridt af gangen.

- Vend dig i sengen med parallelle ben. Brug en stor pude mellem benene.

- Sørg for, at dine bevægelser er symmetriske - også ved øvelser til for eksempel fødselsforberedelse.

Jeg kender ikke ret meget til den behandling, fysioterapeuter bruger til gravide med bækkenløsning, men jeg har aldrig hørt om, at der skal tages forskelligt hensyn, hvis man har ondt fortil ved skambenet eller bagtil over lænden.

Efter fødslen er det vigtigt at have tålmodighed. Du må være forberedt på, at smerterne vil være der i nogle måneder efter fødslen, men bækkenløsning har generel en god prognose (98 procent bliver raske igen).

Det er i perioden efter fødslen lige så vigtigt at være lydhør overfor kroppens signaler og nødvendigt at tage hensyn og stadig følge de råd og øvelser, du er blevet anbefalet i graviditeten. Efterhånden som generne fortager sig, kan du så småt begynde at styrke de muskler, der er med til at stabilisere dit bækken, så de kan hjælper med at støtte op om dit bækken.

Man siger, at de fleste er af med deres bækkenløsning indenfor tre til seks måneder efter fødslen, men for nogle vil det tage år. Kvinder, der har haft bækkenløsning i en tidligere graviditet, har øget risiko for at udvikle tilsvarende symptomer i en ny graviditet. Derfor er det svært at sige, om din bækkenløsning er blevet værre denne gang, fordi du er blevet hurtig gravid igen, men det kan ikke helt udelukkes.

Kroppens restitutionstid efter en fødsel er meget forskellig fra kvinde til kvinde, der er mange ting, der spiller ind, blandt andet alder, fysisk form og levevis i al almindelighed. I ammeperioden er kroppen stadig underlagt en anden koncentration af hormoner, så det er da muligt, at den pågældende læge har ret i, at kroppens optimale restitution skal regnes fra ammestop, men jeg har aldrig hørt om det før. Derimod ved man, at når kvinden menstruerer regelmæssigt igen efter en fødsel, er kroppen atter ved at være i balance.

Held og lykke!

Mange hilsner Helle Lindskjold, jordemoder

Sidst opdateret: 07.10.2000
Annonce