Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvilke fordele og ulemper er der ved en brystforstørrende operation?

Spørgsmål:

Jeg er en kvinde på 28 år. Mit spørgsmål drejer sig om brystforstørrende operationer. Jeg har snart besøgt samtlige hjemmesider på Internettet, men har opdaget, at objektiv information om indsættelse af brystimplanter er meget svære at få. Enten er der tale om privathospitalers hjemmesider, eller hjemmesider, der er sponsoreret af samme, eller også er der tale om private hjemmesider, der gør en dyd ud af at male fanden på væggen (primært amerikanske).

Jeg ville meget gerne have en objektiv vurdering af risici kontra fordele ved brystforstørrende operationer. Fordelene er måske indlysende: større selvværd, bedre seksualitet, bedre samvær med andre mennesker. Men hvad er risikoen? Hvilke bevirkninger forekommer ofte, hvilke sjældnere?

Jeg har søgt og læst jeres sunde råd om for små bryster, men det er jo begrænset, hvad der er af reel information om risici her. Jeg ønsker ikke udelukkende at overveje fordele og ulemper ud fra den information, jeg kan hente på et privathospital, idet disse selvsagt aldrig kan være helt objektive. Og min egen læge har desværre ikke tid til at afsætte 15-30 min., når jeg nu ikke fejler noget.

Svar:

Tak for dit spørgsmål vedrørende brystforstørrelse. Du efterlyser objektive informationer vedrørende fordele og ulemper (bivirkninger) ved implantation af brystproteser. Grunden til dette sene svar skyldes, at det har taget noget tid at gennemgå den tilgængelige litteratur.

Jeg må skuffe dig med, at en helt objektiv vurdering af resultaterne, som er bredt dækkende, desværre ikke findes. Dette skyldes flere forhold, som fx patientens forventninger (har man sat sit forventningsniveau for højt, er man tilbøjlig til at fokusere på bagateller), protesens størrelse, form (anatomisk kontra rund) overfladen på protesen (nubbret kontra glat ), indhold (saltvand/silikone/sojaprotein/olie), om protesen er anbragt under brystkirtelvævet eller den store brystmuskel, hvilken kirurgisk adgang man har benyttet (fx fra armhulen eller under brystet eller i kanten af brystvorten) og sidst men ikke mindst hvilke bivirkninger, man har besluttet at medtage i sin opgørelse, og hvilke man har udeladt. Sidstnævnte punkt er med, fordi man ikke altid kan skelne mellem gener, som skyldes det operative indgreb og hvad skyldes protesen.

Generelt kan man sige, at hvis der implanteres en protese, vil der udvikles en bindevævskapsel. Dette er kroppens måde at beskytte sig mod fremmedlegemer. Bindevævskapslen KAN (men gør ikke altid) give anledning til gener, idet kapslen kan skrumpe og give anledning til smerter og et deformt bryst. Kapslen kan behandles kirurgisk, men der er ingen garanti for at det ikke kommer igen. Hvor hyppigt kapseldannelse giver anledning til gener afhænger af den enkelte protesetype (se ovenstående liste).

Når man får en brystprotese, bliver huden i større eller mindre grad overstrakt. Hvis man senere bliver ked af sine proteser og ønsker dem fjernet, KAN det være svært at få gendannet et pænt bryst.

Hvad angår fordelene, er de måske ikke så selvfølgelige, som du antager. Nogle lærer aldrig at acceptere sit nye udseende og får fjernet proteserne uden, at der har været egentlige gener.

Mit råd til dig må være, at du kontakter en plastikkirurgisk klinik til en samtale og undersøgelse, hvis du er interesseret i brystforstørrelse. Ganske vist driver de en forretning, men de vil altid forsøge at give dig så reel en information som muligt, men de vil også afvise dig, hvis de ikke har mulighed for at indfri dine forventninger. De vil nemlig hellere undlade operation frem for at have en utilfreds klient.

Med venlig hilsen

Eric Olesen, læge

Sidst opdateret: 13.06.2000
Annonce