Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Har jeg unormalt store skamlæber?

Spørgsmål:

Goddag. Jeg vil gerne høre om det er normalt, at man har skamlæber der hænger 2-3 cm. udenfor. Det er så generende, at de er så lange, for de klistrer til underbukserne. Kan det skabe problemer omkring min seksualitet? Er det måske noget jeg kan vokse fra?

Det håber jeg, for det er ret generende når jeg går til sport, for man kan tydeligt se det. Jeg har ikke set andre der ser sådan ud, er det mig der er vanskabt?

Jeg vil blive meget glad, hvis I ville svare på mit spørgsmål, for jeg synes det vil være rimeligt pinligt, at gå til min egen læge.

På forhånd tak.

Kh Lil 

Svar:

Kære Lil.

Du har sikkert på billeder set, hvordan de ydre kønsorganer almindeligvis ser ud hos en kvinde. Almindeligvis dækkes urinrørsåbningen og indgangen til skeden af kønslæberne. Man taler om de små og de store kønslæber. De små kønslæber sidder inderst og dækkes i nogle tilfælde af de store kønslæber. Det med størrelsen refererer mere til tykkelsen end til længden. Det er således ganske almindeligt, at de små kønslæber hænger udenfor de store, og altså ses i midtlinien.

Ligesom at vi mennesker er forskellige at se på, på alle mulige andre områder, er der ganske betydelige variationer i kønslæbernes udseende og størrelse hos kvinder.

I nogle tilfælde er de små kønslæber dog så lange, og hænger så meget udenfor i midtlinien, at de generer, for eksempel når kvinder cykler. Der er også nogle kvinder, der klager over, at de små kønslæber kommer i klemme i forbindelse med samleje.

Selvom jeg ikke har set dig, tør jeg godt holde på, at du er ganske normalt skabt, men det kan da godt være, at dine kønslæber er lidt større end gennemsnittets. Det må du finde dig i - i hvert fald en tid endnu. Jeg kan love dig, at der er andre unge kvinder der ser ligesådan ud som du, men de synes måske som du, at det er "lidt pinligt", og prøver at gemme det for andre. Det er der altså ingen grund til. Men netop i din alder sker det jo engang imellem, at man er lidt utilfreds med sit udseende - næsen er lidt for stor, maven er lidt for tyk, tæerne er lidt for lange og så videre. Det er altsammen noget man ikke kan gøre så meget ved, medmindre det påvirker dagligdagen eller din adfærd i øvrigt.

Der er faktisk en del kvinder, som er så generet af lange/store kønslæber, at de insisterer på en kosmetisk operation. Indgrebet foregår ambulant hos en praktiserende gynækolog eller på gynækologisk afdeling. Der er ikke noget i vejen for, at du kan søge læge og få en vurdering af dine muligheder på dette område, men hvis du kom til mig, ville jeg nok fraråde en operation af den grund, at du jo kun er 15 år gammel. Du skal have lov til at udvikle dig færdig, inden man begynder at snitte i dig.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i gynækologi

Sidst opdateret: 26.06.2000
Annonce