OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.
Jeg er en kvinde på 62, der lider af inkontinens, jeg er blevet opereret for ca. 6 år siden, men nu er det galt igen, jeg går altid med bind; når jeg er træt, har jeg ingen mulighed for at holde på vandet, den daglige ulvetime er slem; har jeg gået en tur, kan jeg dårligt holde mig indtil jeg er nået til et toilet, byens toiletmuligheder er jeg derfor meget bekendt med, men det er ikke morsomt at skulle ud om aftenen, og det påvirker min livskvalitet i negativ retning.
Min operation gik på at hæve livmoderen med snore i begge sider (sådan lidt primitivt udtrykt), men effektiv har operationen aldrig været. Jeg skriver, fordi jeg ikke har kunnet finde noget om inkontinens i jeres materiale.
Du har ret det er ikke meget vi har skrevet om inkontinens. Det vil vi gøre noget ved!
Du beskriver fint de gener du har ved ikke at kunne holde på vandet, men for at tage stilling til hvilken behandling, der vil være den bedste for dig skal Jeg have lidt mere information.
Der findes to hovedtyper af inkontinens: stress- og urgeinkontinens. Ved den første er der lækage i forbindelse med fysisk udfoldelse f.eks. i forbindelse med nys, latter og gymnastik (sprællemandshop er et godt eksempel). Det vil ofte være småportioner af urin man taber, men nogle er så svært plagede, at de ikke kan klare sig med bind, og reelt bliver bundet til hjemmet. Der er ikke nogen fornemmelse af vandladning i forbindelse med lækagen.
Ved urgeinkontinens ( engelsk: trang) er blæren hyperaktiv og kan pludselig aktiveres, hvorved vandladning startes. Disse patienter - for det er ikke udelukkende kvinder, der kan være inkontinente - har fornemmelse af at lade vandet når de "lækker". Urgeinkontinens skal behandles medicinsk med midler som dæmper blærens aktivitet.
Oftest er inkontinens dog en blandingsform med det største antal "patienter" i stressgruppen.
Da du tidligere er blevet opereret har man dengang vurderet, at du havde stressinkontinens. Hvis der ikke er andre faktorer, f.eks. kronisk blærebetændelse kan man udmærket tænke sig at tilbyde dig en ny operation. Du bør først vurderes af en gynækolog for at afklare forholdene, men med det store ubehag du beskriver er Jeg ret sikker på at du bør behandles. Det er også næsten givet, at man vil tilbyde dig operation.
Der er de seneste år kommet meget mere fokus på problemerne. Specielt er der på flere hospitaler oprettet specielle enheder som arbejder tværfagligt med inkontinens. Ofte er det således, at der kan være stor gavn af relativt små indsatser f.eks. bækkenbundstræning. På bl.a. Hvidovre hospital er der oprettet en åben klinik, hvor man uden tidsbestilling kan komme til at tale med sagkyndigt personale - hvis Jeg har forstået det rigtigt er det en specialuddannet sygeplejerske, der i første omgang ser patienten.
Der er desuden kommet et par nye operationsformer siden du blev behandlet, så se at komme af sted og bliv undersøgt!
Med venlig hilsen
Niels Lund, Speciallæge i gynækologi og obstetrik.
Sidst opdateret: 26.06.2000