Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har poly-cystisk ovarie syndrom - hvilke konsekvenser har det i forhold til en evt. graviditet?

Spørgsmål:

Jeg fik for 8 år siden at vide, at jeg havde PCO. Jeg fik med det samme Diane Mite, som jeg så tog i 7 år. For et år siden var jeg ved en ny læge, som sagde at Diane Mite er livsfarlige for kroppen og ikke har den virkning, som de burde. Godt nok fjernede de den grove hårvækst og gav mig regelmæssige menstruationer, men heller ikke mere. Jeg har søgt og søgt men kan ikke finde noget om PCO i nogen bøger om hvad det er, hvorfor det kommer og hvad det har af betydning for mig som kvinde. Jeg fik dengang for 8 siden at vide, at jeg under ingen omstændigheder selv måtte prøve at få børn, jeg skulle igennem en masse undersøgelser og behandlinger før der kunne blive tale om at prøve at blive gravid. Nu er jeg kommet så langt, at vi overvejer at få et barn, men jeg vil da gerne vide, hvad jeg skal være forberedt på.

Den androgene status er normal og har været det i 4 år.

Jeg er ved at gå til i uvisheden, om hvad det har af betydning for mig og min mand.

Svar:

Tak for dit spørgsmål

Det er jo aldrig rart at vide, at man lider af en sygdom og ikke have nogen vished om, hvad det er for noget. Jeg skal prøve at forklare hvad din sygdom er.

PCO står for poly-cystisk ovarie syndrom. På dansk betyder dette, at dine æggestokke (ovarier) har flere cyster end normalt.

Sygdommen ses specielt hos overvægtige piger og viser sig ved uregelmæssige menstruationer, nedsat fertilitet, øget hårvækst (blandt andet skæg) og en øget tilbøjelighed for forhøjet blodtryk og diabetes. Når man tager blodprøver på patienter med PCO finder man ofte, at disse patienter har forhøjet indhold af mandligt kønshormon i blodet, hormon der formentlig dannes i for stor en mængde i ovarierne.

De fleste piger søger læge enten på grund af den nedsatte fertilitet (nedsat mulighed for at blive gravid) eller på grund af af den øgede behåring. Hvis det er det sidste, der er den største "gene" er behandlingen ofte DianaMite, som du jo også har været i behandling med. Disse piller nedsætter mængden af mandligt hormon i kroppen og bevirker dermed at hårvæksten mindskes. Samtidigt virker pillen som en p-pille, hvilket er gunstigt, da regelmæssige menstruationer er vigtige for at undgå udvikling af knogleskørhed, når man bliver ældre. Almindelige p-piller kan også bruges til behandling af PCO hos de piger, der får bivirkninger til DianaMite. DianaMite er ikke "livsfarlig", som du tidligere har fået at vide, men har man en lige så god effekt på hårvæksten af en almindelig p-pille, kan man lige så godt bruge disse.

Som tidligere nævnt har mange piger med PCO nedsat fertilitet. Dette betyder også, at PCO er en meget hyppig årsag til henvisning til en fertilitetsklinik. På fertilitetsklinikken vil man foretage diverse forskellige undersøgelser og måske ender man op med en stimulationsbehandling med forskellige hormonpræparater.

I dit specifikke tilfælde lyder det ikke til, at du tidligere har forsøgt at blive gravid. Dette vil helt naturligt være det første du skal gøre. En fertilitetsklinik vil som regel ikke starte en behandling før efter 1-2 års "u-honoreret" graviditets-ønske, det vil sige, hvor I har forsøgt at blive gravid efter ophør med p-pille behandlingen.

Jeg kan se, at du er i behandling med to forskellige præparater, formentlig på grund af forhøjet blodtryk nemlig Spirix og Diovan. Specielt sidstnævnte præparat er et meget dyrt præparat (jeg ved ikke om du har prøvet andre mindre dyre præparater) og dette præparat må ikke benyttes under en graviditet. Spirix anbefales heller ikke under en graviditet og kan hos nogle i sig selv resultere i menstruationsforstyrrelser og i øget hårvækst. Som du kan se vil det måske være en god ide at få en snak med din læge, om du eventuelt skulle prøve nogle andre præparater dels på grund af pris og bivirkninger, og dels på grund af jeres graviditetsønske (ændring af behandlingen før en graviditet).

Alt i alt må man sige, at du skal have ændret på din behandling og derefter i første omgang forsøge graviditet af den "naturlige vej". Skulle det ikke lykkes trods ihærdige forsøg vil en henvisning til en fertilitetsklinik være det næste skridt.

Slutteligt vil jeg lige nævne, at overvægt er en meget vigtig faktor i ovenstående snak. Det har vist sig at vægttab hos piger med PCO såvel kan resultere i en nedsættelse af den uønskede hårvækst, nedsætte blodtrykket, give mere regelmæssige menstruationer og større sandsynlighed for at blive gravid... så du kan selv gøre en hel del for at "forøge" jeres chancer.

Håber din uvished er blevet mindre efter mit svar og held og lykke med "forsøget".

Med venlig hilsen

Jan Erik Henriksen,e, forskningsstipendiat, Ph.D.

Sidst opdateret: 13.07.2000
Annonce