Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg skal have skiftet mine brystimplantater efter jeg har ammet - hvilke er bedst?

Spørgsmål:

Jeg har haft bryst implantater i 5 år. Efter at have ammet skal de skiftes, da jeg synes de er blevet for små. Dengang jeg fik dem lavet første gang stolede jeg fuldt og fast på kirurgen, som valgte high profile silicone implantater 280cc og jeg har været meget glad for resultatet.

Men nu hvor jeg skal have dem skiftet (hos en anden kirurg) er der "pludselig" en del spørgsmål der melder sig:

Hvad er forskellen på at få dem lagt over/under musklen?

Hvad er forskellen på high profile og andre implantater; jeg troede at high profile var mindre i omkredsen men så istedet gik mere udaf, men det har jeg nu hørt ikke passer, hvad er rigtigt?

Skal der mere i, hvis de ligger under musklen for at syne større??

Jeg har som sagt 280cc i nu. Før jeg ammede var de en 80D, nu er de ca. 75D, hvor meget mere tror du der skal i for at opnå samme størrelse?

På forhånd tak for svaret, som jeg tror mange kommende brystopererede vil have glæde af, da det er utrolig svært at finde rundt i alle de implantat- og operationsformer, der nu findes og man er jo bange for at træffe det forkerte valg!

Hilsen

Christina

Svar:

Kære Christina.

Tak for dit spørgsmål vedrørende brystproteser. Jeg kan godt forstå, at du er forvirret, men jeg skal prøve at afklare nogle af dine spørgsmål.

Du skriver, at de er blevet for små, efter at du har ammet, men at du tidligere har været tilfreds. Dette skyldes formentlig, at dit

brystkirtelvæv er skrumpet efter amningen, således at det er det væv som protesen har ligget under, som er blevet mindre.

Du har også tabt dig; dette bringer jeg på banen, fordi du er gået fra en 80D til en 75D og en D-skål ikke bare er en D-skål. Der er ingen fast standard for BH-skåle og det forholder sig sådan, at en større omkreds omkring brystkassen giver en

større skål selv om den har samme "bogstav".

Med andre ord skal du op i en 75DD eller E-skål for at kunne sammenligne med en 80D.

Dit spørgsmål vedrørende high profile er straks mere kildent, idet det kan svinge mellem fabrikaterne. Ved nogle fabrikater betyder high profile, at protesen hvælver mere fremad, hvorved man opnår et mere struttende og spidst bryst, ved andre fabrikater betyder det, at protesen er "højere", således at

man får et bryst som "starter" højere oppe på brystkassen, men som hvælver sig knapt så meget fremad, altså mere som et ungpige- eller pubertetsbryst modsat det lidt mere modne bryst, hvor vævet er samlet lidt længere nede på brystkassen.

Over eller under musklen?

Det er til dels et holdningsspørgsmål hos kirurgen, dels er det også et spørgsmål om, hvad det er man ønsker at opnå, men der er dog også visse ting, der skal tages forbehold for.

For at tage det sidste først, så kan det være, at patienten er meget slank eller ikke har meget brystkirtelvæv; hvis man anbringer en protese over musklen, kan det blive meget synligt at det drejer sig om "silikonebryster" og protesekanten kan eventuelt ses.

Omvendt hvis patienten har meget slappe og hængende bryster, kan det give et uheldigt udseende at anbringe protesen

under musklen, idet der kan komme en indtrækning svarende til folden under brystet. Der skal derfor tages stilling fra gang til gang.

Så er der kirurgen og dennes holdninger; nogle mener, at man altid skal anbringe proteser under musklen, andre mener, at det altid bliver kønnest over musklen og der kan argumenteres for begge dele. De fleste tager nok stilling fra gang til gang.

Hvad ønsker man at opnå; en stripper ønsker ofte et andet udseende på sine bryster end andre kvinder, som oftest ønsker et mere harmonisk bryst.

Om der skal mere i protesen når den er anbragt under musklen for at syne af mere?

Tja - det kommer an på, hvor veludviklet dine brystmuskler er.

Endelig synes jeg lige, at jeg vil pointere, at brystproteser IKKE er en hyldevare, som du frit kan vælge som et par sko. Du skal lade dig vejlede af din kirurg, eventuelt kan du konsultere to for at lade dig oplyse og vejlede, men du har IKKE forudsætninger for at træffe det rette valg, uanset hvormeget du læser, da dette ikke kan erstatte kirurgernes erfaring.

Langt de fleste (plastik-)kirurger vil give dig et et kvalificeret og

seriøst svar på dine spørgsmål og vejlede dig om, hvad der er muligt og mest hensigtsmæssigt i dit tilfælde. Ekstraomkostningen ved at konsultere to kirurger frem for én er forsvindende lille sammenlignet med prisen for selve

indgrebet, som du lægger krop til.

Med venlig hilsen

Eric Olesen

Speciallæge i plastikkirurgi

Sidst opdateret: 13.09.2000
Annonce