Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Dårlig lugt efter samleje

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Ved samleje med min faste kæreste gennem 2 år (han er 27 år), opstår der en meget ubehagelig fiske-agtig lugt når sæden et par timer efter stadig løber ud...

Har vi haft samleje, og han har trukket sig ud inden udløsning, er denne lugt der ikke.

Jeg har heller ikke ubehageligt lugtende udflåd eller anden form for dårlig lugt i skeden.

Jeg går til regelmæssig underlivs-undersøgelse, og der er ingen form for svamp eller anden kønssygdom at spore!

Hans sæd har heller ingen dårlig lugt, det er altså kun noget der opstår ved udløsning i skeden.

Hvad kan årsagen dertil være?

Svar:

Kære M.

Den ubehagelige fiskeagtige lugt er et almindeligt, ja jeg vil næsten kalde det et naturligt forekommende fænomen.

Det sekret, der normalt er i skeden, indeholder en række forskellige mikroorganismer, herunder først og fremmest mælkesyrebakterier som sikrer, at sekretet har en passende lav ph-værdi på den sure side af skalaen.

Sekretet er således normalt lidt syrligt. I det normale sekret opretholdes balancen mellem de forskellige mikroorganismer. De svampe og bakterier, som altid forekommer i sekretet, har i det syrlige miljø ingen mulighed for yderligere vækst.

Mandens sæd derimod, har en højere ph-værdi og er således basisk.

I forbindelse med samleje blandes sæden med skedens naturlige sekret. Denne blanding medfører, at ph-værdien stiger, så sekretet ikke længere er syrligt. Det betyder så, at mikroorganismerne får lejlighed til at vise sig. For nogle bakterietypers vedkommende, udvikles derved en fiskeagtig lugt - der er tale om en kemisk reaktion, som ved et sundt sekret i skeden hurtigt fortager sig.

Hvis den fiskeagtige lugt fortsætter, kan det være udtryk for at visse bakterietyper er kommet i overtal. Det er de såkaldte anaerobe bakterier - de er for så vidt ganske harmløse, men generne kan for kvinden være ulidelige og der findes da også yderst effektive midler, som kan fjerne både bakterierne og lugten.

Som sagt er behandlingen effektiv, men også kun midlertidig, så når du næste gang har samleje risikerer du at generne dukker op igen.

Der er altså ikke tale om sygdom, men en naturlig reaktion, som altså i dit tilfælde måske er lidt mere udtalt end for de fleste.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i gynækologi

Sidst opdateret: 19.09.2000
Annonce