Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Mælkeflåd udenfor graviditeten og prolaktinom

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Jeg er en kvinde på 23 år, som i 2 år har haft mælkeflåd fra brysterne. Det kommer, hvis jeg presser på vorten, ellers ikke. Jeg har fra jeg var 16 til jeg blev 22 år spist Mercilon p-piller.

Jeg holdt op da jeg opdagede mælken. Jeg har for tiden normale menstruationer, efter en lang periode med 3 måneder imellem dem. Derudover har jeg også haft pludselige hedestigninger. Jeg tager ingen medicin, eller kosttilskud.

Jeg opsøgte dengang min læge, som i første omgang gav mig en meget kraftig penincillinkur. Dette gjorde hverken fra eller til. Derefter havde jeg en samtale med min læge, som sagde, at jeg kunne få nogle hormonpiller, som ammende kvinder får, når de skal holde op med at amme. Det afslog jeg, da jeg forstod på lægen, at det ikke var noget jeg skulle bekymre mig over. Sålænge jeg ikke følte mig generet af det.

Forleden søgte jeg for sjov på emnet på jeres hjemmeside. Jeg må sige at jeg er blevet foruroliget. Hvad jeg højst har syntes var lidt pudsigt, ser jeg nu som muligt symptom på en svulst i hypofysen eller en stofskifteforstyrrelse. Derfor har fået testet mit prolaktin indhold i blodet. Mit tal er på 210. Lægesekretæren sagde at det var helt normalt, da det var indenfor normalområdet 65- 600.

Jeg har i et svar til en 25 årig pige her på hjemmesiden set, at et tal over 200 taler stærkt for et prolaktinom. Jeg er meget forvirret. Det kan godt være at et prolaktinom ikke er specielt farligt, men har jeg en svulst, vil jeg da ha' den behandlet.

Jeg trænger meget til nogle svar.

Med venlig hilsen en bekymret.

Svar:

Kære bekymrede

Svaret til dig er meget er meget kort.

Du har med meget lille sandsynlighed prolaktinom. Dette skyldes at bestemmelsen af prolaktin i blodet desværre kan foretages med to forskellige metoder. Den metode jeg refererede til i mit sidste svar er en metode hvor normal området er omkring 6 - 23 mikrogram per liter. Den metode du formentlig har fået bestemt din blodprøve ved er en metode der har et helt andet normalområde, som lægesekretæren oplyste dig om. Din prøve er formentlig bestemt på det laboratorium der hedder MedLab der meget ofte benyttes at de praktiserende læger. For alle tilfældes skyld vil det nok være en god ide at du lige selv sikre dig hos din læge (ikke sekretæren) at din prøve er i orden.

Jeg håber du er blevet lidt mere rolig nu, da du har fået at vide at din prøve med næsten 100% sikkerhed er normal. Det er uheldigt, når det samme stof kan bestemmes med forskellige metoder med vidt forskellige normal områder - patienterne bliver forvirrede og lægerne skal holde tungen lige i munden, når man ser en sådan prøve.

Med venlig hilsen

Jan Erik Henriksen

Endokrinolog

Sidst opdateret: 14.08.2001
Annonce