Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg skal have fjernet min livmoder. Skal jeg også lade dem fjerne mine æggestokke?

Spørgsmål:

Jeg er en kvinde på 50 år, der skal have fjernet livmoderen p.g.a. godartede muskelknuder til september. Mit problem er, hvorvidt jeg også skal vælge at få fjernet æggestokkene. Alt andet lige vil jeg helst have dem fjernet, for at slippe for nervøsiteten for at udvikle kræft i æggestokkene. I min fars familie har der været mange dødsfald p.g.a. kræft, og dette bekymrer mig. Min egen læge råder til at beholde æggestokkene, for ikke at fjerne et rask organ, men for mig er kræftrisikoen ikke uvæsentlig, da kræft i æggestokkene er svær at opdage, før det er for sent. Mit spørgsmål er derfor hvilken risiko der er, hvis jeg vælger at få fjernet æggestokkene. Jeg har alligevel tænkt mig at begynde på at tage hormoner for at forebygge afkalkning, så den manglende østrogenproduktion kan opvejes herved, men er det bedre at bibeholde den naturlige østrogenproduktion også ? Er der andre nyttige funktioner af æggestokkene, som taler for at beholde dem ? Æggestokkenes produktion af mandligt kønshormon vil jeg gerne undvære, da jeg i forvejen er plaget af hårvækst i ansigtet. Jeg har været i overgangsalderen i nogle år, med svedeture og hedestigninger, har stadig regelmæssig menstruation hver 3. uge.

Svar:

Kære Lillian.

Så længe du har regelmæssige menstruationer producerer dine æggestokke også kvindeligt kønshormon. Hedestigninger og nattesved taler imidlertid for at hormonproduktionen er under afvikling i æggestokkene.

Gennemsnitsalderen for den sidste menstruation er 51,5 år - du kan altså indenfor en overskuelig fremtid regne med at hormonproduktionen i æggestokkene ophører. Efter den tid har de ingen betydning, hverken for din trivsel eller krop i det hele taget. Ved tidspunktet for sidste menstruation sker der samtidig en acceleration af afkalkning fra knoglerne. Det sker hos alle kvinder. Det er derfor en del kvinder der, også af hensyn til den forebyggende effekt, vælger at tage hormoner i overgangsalderen og årene efter.

Du skal have fjernet din livmoder. Æggeledere og æggestokke sidder tæt ved livmoderen og jeg er lige ved at sige at operationen nærmere bliver lidt lettere end sværere, hvis æggestokkene fjernes samtidig. Dertil kommer naturligvis, at risikoen for senere at udvikle kræft i æggestokkene dermed fjernes. Jeg forstår imidlertid godt din læges overordnede holdning, at man ikke skal fjerne en sundt organ, men jeg synes alligevel at situationen, når det drejer sig om fjernelse af æggestokke hos en kvinde i eller efter overgangsalderen, er en lidt anden sag. Yderligere har du oven i købet besluttet at du ønsker hormontilskud af hensyn til dine knogler.

Jeg synes du skal tale med kirurgen om spørgsmålet og jeg er ret sikker på at denne vil følge dit ønske om samtidig med fjernelse af livmoderen også at få fjernet æggestokkene og æggelederne.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

speciallæge i gynækologi

Sidst opdateret: 03.09.2001
Annonce