Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvilke symptomer skal være tilstede for at give "diagnosen" overgangsalder?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

Mine menstruationer er uregelmæssige. Jeg har tørre slimhinder i skeden, manglende sexlyst, humørsvingninger samt muskel- og ledsmerter. Jeg har ved en blodprøve hos min læge fået målt mit østrogen-niveau, som viste sig at være lavt. Jeg har haft tilstanden i ca. 12 måneder, og er 47 år gammel.

Hvilke symptomer skal være tilstede for at give "diagnosen" overgangsalder?

Svar:

Kære Spørger

Af dine oplysninger fremgår, at du har haft symptomer i et års tid og at du nu er 47 år gammel.

At dine menstruationer er uregelmæssige kan selvfølgelig være udtryk for, at der er noget galt, men det mest sandsynlige er vel, at du er godt på vej ind i overgangsalderen. Det passer sammen med hvad du fortæller om tørre slimhinder, manglende sexlyst, humørsvingninger samt muskel og ledsmerter. Det er alt sammen noget, der kan være en del af overgangsalderens symptomer og problemer. Du har oven i købet fået taget en blodprøve som bekræfter, hvad dine symptomer allerede har fortalt: overgangsalder.

Ud over blødningsuregelmæssighed, som er det tidligst forekommende symptom på overgangsalder, udvikler mange kvinder generende hedestigninger og svedtendens. Det påvirker søvnrytme, giver utilpashed, træthed, irritabilitet og altså disse symptomer, som du selv har nævnt i dit brev. Men primært er altså blødningsuregelmæssighed, hedestigninger og svedtendens. Har man det er det sandsynligt at det kan skyldes overgangsalderen. Hvis symptomerne er stærkt generende, er det en god idé at tale med lægen om et hormontilskud. Et sådant tilskud kan man forsøge i et par måneder eller et par år og det virker ganske godt på den måde. Hvis hornontilskuddet ikke hjælper er det sandsynligt, at dine symptomer har en anden årsag, og så må du tale med lægen om det.

Der tales nu som tidligere om bivirkninger og skadevirkninger ved hormonbehandlinger. Det er din læge også opmærksom på og vil naturligvis ikke ordinere hormoner, hvis du ikke er egnet til det eller ikke kan tåle det.

Altså tag en snak med din læge om symptomerne og få den behandling som netop du har brug for.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i gynækologi

Sidst opdateret: 02.07.2003
Annonce