Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Støtte til psykologhjælp efter fødsel

Spørgsmål:

Jeg er en pige på 28 år. For 3 mdr siden fødte jeg en lille dreng og en lille pige 3 mdr for tidligt. Desværre havde min datter et meget dårligt hjerte og vi mistede hende 2 timer efter fødslen. Vi fik tilbudt psykolog hjælp men jeg kunne ikke overskue det da min fokus og krafter lå hos min lille dreng som idag er 3 mdr.

Efter vi er kommet hjem fra sygehuset har jeg fået det værre og værre. Jeg græder meget og føler mig helt tom indvendig som om jeg går i en anden verden. Den glæde jeg burde føle over at have en lille dreng er ikke særlig stor da jeg er så ked af at have mistet min pige.

Idag mener jeg at være parat til at få hjælp og jeg tror også jeg har meget brug for det. Men min økonomi er ikke stor nok til selv at kunne betale og mit spørgsmål er derfor.

Er det muligt at få nogle timer hos en psykolog gratis?

Hvorledes kommer jeg i kontakt med en?

Jeg håber meget på at du vil svare mig på dette brev og samtidig give dit besyv på om jeg ikke trænger til noget hjælp eller om det er noget der går over med tiden

Med venlig hilsen Tina

Svar:

Kære Tina.

Det er helt fagligt åbenlyst og forståeligt, at du har behov for hjælp, og psykologbehandling vil helt klart kunne hjælpe dig til at komme videre i dit liv.

Den offentlige sygesikring yder et tilskud på 60% af udgiften til

psykologhjælp, når man er henvist fra læge og kan gives til:

- røveri-,volds- og voldtægtsofre,

- trafik- og ulykkesofre,

- pårørende til alvorligt psykisk syge personer,

- personer, ramt af en alvorlig invaliderende sygdom,

- pårørende til personer, ramt af en alvorlig invaliderende sygdom,

- pårørende ved dødsfald,

- personer der har forsøgt selvmord,

- kvinder, der får foretaget provokeret abort efter 12. graviditetsuge som følge af misdannelser eller lignende defekter ved barnet.

Henvisningen skal udstedes indenfor 6 måneder efter den begivenhed, der er årsag til henvisningen.

Endelig skal henvisningen anvendes indenfor en måned efter udstedelsen.

Du opfylder således ovenstående, og kan blot henvende dig til din læge med henblik på en henvisning og navn på en psykolog.

Såfremt man ikke økonomisk er istand til at betale de 40% af udgiften til psykologbehandlinger kan man henvende sig til sin kommunes socialforvaltning, med henblik på en vurdering af muligheden for at kommunen kan dække din egenbetaling på 40%.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 13.10.2000
Annonce