Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvornår i overgangsalderen må jeg stoppe med prævention?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Hvor langt inde i overgangsalderen kan man stoppe helt med prævention? Jeg har i ca. 3 år ikke haft menstruation. Der har været hedestigninger. Kan man få taget en blodprove, der evt. viser om brug af prævention er unødvendig fremover ?

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære Spørger,

Du er 54 år og har ikke haft menstruation i tre år. Du kan godt regne med, at du har passeret overgangsalderen. Du kan uden risiko for graviditet stoppe med prævention. Man regner med, at menopausen er indtrådt, når der ikke har været menstruation i mere end 1 år. Det sker omkring 50 års alderen med et bredt tidsinterval fra begyndelsen af fyrrerne til slutningen af halvtredserne. Alt er lige normalt.

Man kan godt få taget en blodprøve, som vil fortælle det, vi ved i forvejen i din situation - så det vil være spildt ulejlighed. I andre situationer, hvor man er i tvivl om, hvorvidt menstuationer er endeligt sluttet eller blot er blevet uregelmæssige og sjældne, kan man godt forsøge med en blodprøve. Men de individuelle variationer for hormonværdien er så store, at man sjældent bliver meget klogere. Kun i specielle situationer kan man få hjælp til vurderingen ved en blodprøve.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 31.03.2005
Annonce