Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har en øm knude i armhulen

Spørgsmål:

Kære NetDoktor

Jeg har under min højre arm i armhulen, en rimelig stor knude som gør meget ondt. Jeg fandt ud af, at jeg havde den for et halvt år siden. Jeg har spurgt min egen læge, men hun sagde bare, at hun ikke vidste, hvad det var, og at det nok gik væk af sig selv. Den besked fik jeg for et halvt år siden samt igen for 3 måneder siden, men jeg kan ikke forstå, at den ikke går væk.

Jeg er lidt bekymret, for i min familie er der rigtig mange, som har kræft af forskellige arter, og det er minimum en person pr generation, så jeg tænker meget over det. Håber du kan hjælpe med at oplyse, hvad det er. Den er ca. 2 cm. i diameter, hård og meget øm. Huden, som man kan se, er ikke rød, men lidt hævet.

Med venlig hilsen M

Svar:

Kære M

En øm hævet knude i en armhule er oftest en hævet lymfeknude, der reagerer på en infektion eller irritation enten i umiddelbar nærhed dvs. i brystkasse eller bryster, eller i forbindelse med en generaliseret infektionssygdom.

En øm varm og rød knude i en armhule vil oftest være en infektion i en hårsæk eller i en talgkirtel, og knuden vil da ofte have karakter af en lille byld. En infektion vil normal klinge af i løbet af kort tid (dage til 1-2 uger) og efterlade en lille uøm knude.

Hvis der derimod pludselig dukker en uøm hævet lymfeknude op, kan det være udtryk for en lidelse i bryster, brystkasse eller på halsen. Enhver knude i en armhule bør altid foranledige et besøg hos egen læge.

I dit tilfælde har du fortsat en øm knude efter 6 mdr. og jeg vil foreslå dig, at du igen kontakter din læge m.h.p. en ny vurdering og evt. nye undersøgelser og evt. henvisning til en kirurg der kan fjerne knuden og således afklare knudens beskaffenhed.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 31.03.2005
Annonce