Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg er højgravid, og mine skamlæber er mørkerøde og hævede

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Jeg har lige opdaget, at mine nedre region har forandret sig. Jeg er ikke helt sikker på, om det kan skyldes min graviditet. Jeg er i 37. uge, og skamlæberne er slappe, mørkerøde og der er nogle små buler på begge. Jeg har lige fået blærebetændelse konstateret, men det har vel ikke noget med det at gøre, eller hvad?

Det klør også ind i mellem, men det er vist normalt i graviditeten. Kan det være hormonerne, der gør det?

Skal jeg få egen læge til at kigge på det eller er det normalt?

På forhånd tak for svaret.

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger

Det var godt nok et svært spørgsmål at skulle svare på. Du fortæller at du har slappe, mørkerøde kønslæber med små buler i 37. graviditetsuge, og derudover generes du af noget kløe. -Og du har lige fået blærebetændelse.

Jeg må sige det rent ud: Jeg kan ikke give dig nogen sikker forklaring på dine symptomer. Men jeg er ret overbevist om, at det blot drejer sig om en naturlig belastning af hud og slimhinder på grund af det stadige tryk, dit underliv er udsat for ved den store livmoder. Du vejer 90 kilo. Det er overvægt - også selvom du er gravid, og overvægt øger belastningen af dit underliv yderligere.

Din blærebetændelse er under kontrol - kløen skyldes sikkert lidt "naturlig" svamp. Og så er der bulerne under huden: Hvis undersøgte dig gynækologisk, ville jeg kunne give dig et kvalificeret bud - jeg kan ikke sige noget sikkert uden at se på dig. Men du kan have fået midlertidige åreknuder. Åreknuder kan også komme som følge af det øgede tryk oppe fra livmoderen.

Dine symptomer bekymrer dig, og det kan jeg godt forstå. Her i sidste del af graviditeten går du vel jævnligt til jordemoderkontrol. Bed om at blive kikket på næste gang. Eller tal med din egen læge om det. Formentlig betyder det hele ikke noget men vil forsvinde, når du om nogle få uger har født.

Held og lykke med det.

Erik Fangel Poulsen

Specialist i kvindesygdomme.

Sidst opdateret: 12.03.2006
Annonce