Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er udflåd og sekret fra brystvorterne normalt hos en 12-årig pige?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor,

Mit spørgsmål handler om min datter på 12 år, som igennem det sidste års tids har udviklet sig meget. Det drejer sig dels om, at hun har meget udflåd. Vi har været ved lægen af flere omgange for at sikre, at det ikke var infektion, men det siger de, at det ikke er. Men jeg undrer mig stadig over så meget der kommer ud - det er gult/hvidt og det lugter ikke. Er det virkelig normalt at der kan komme så meget ud i den alder?

Det næste er hendes bryster som er ved at have en pæn størrelse. Nu har hun gjort mig opmærksom på, at der fra brystvorterne kommer lidt grønligt væske ud, som også kan ses i hendes top. Er det normalt?

Der er ikke rødme eller irritation at se. Skal hun tilses af egen læge?

Med venlig hilsen J L

Svar:

Kære J L,

Din datter er i puberteten. Du nævner ikke, om hun har fået menstruation. Men hvis den ikke er kommet endnu, så varer det sikkert ikke længe, før det sker første gang.

Udflåd som du beskriver det, er for en pige på din datters alder noget ganske naturligt. Stort set alle piger og kvinder oplever det fra tid til anden. Og netop i puberteten er det et typisk først tegn på, at udviklingen til voksen kvinde er i fuld gang. Som du beskriver det, er jeg ikke i tvivl om, at det er generende og irriterende - men der er altså ingen grund til uro, da hun jo flere gange er undersøgt og alt er fundet normalt. Hun bliver altså nødt til at finde sig i det og måske være parat til at skifte trusser lidt oftere end andre.

Noget lignende gælder det andet problem, du nævner med lidt sekret fra brysterne. Også det er naturligt i forhold til hendes pubertesudvikling. Ikke sådan, at det er noget "alle" oplever, men helt sjældent er det ikke. Og irriterende er det. I kan nævne det for lægen næste gang, så hun lige bliver checket på det område også, fordi det i utroligt sjældne tilfælde kan være udtryk for, at der er noget galt.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i gynækologi.

Sidst opdateret: 02.05.2006
Annonce