OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.
Kære Netdoktor,
Jeg skriver, fordi jeg var på skadestuen igår, fordi jeg var så uheldig at blive kørt ned bagfra af en cyklist. Der var heldigvis ikke sket noget brud, men lægen spurgte, om jeg tit havde ondt i ryggen. Det har jeg hver dag! Jeg kan ikke huske en dag i hele mit liv, hvor jeg ikke har haft rygsmerter.
Lægen fortalte, at han tror, jeg har ankyloserende spondylit. Jeg har for lidt væske eller bindevæv imellem leddene i ryggen, så jeg skal til min egen læge og have afklaret hvad jeg fejler - for noget fejler min ryg sagde han.
Hvad er ankyloserende spondylit for en sygdom, og hvad vil den gøre ved mit liv? Er det arveligt? Jeg har nemlig 2 små drenge.
Tak for hjælpen.
Med venlig hilsen E J
Kære E J,
Ankyloserende spondylit er også det man kalder Bechterew´s sygdom (morbus Bechterew). Det er en form for gigtlidelse som især rammer de bageste led i bækkenet og rygsøjlen.
Man kan ikke sige, at der er tale om en egentlig arvelig sygdom, men der ses en familiær "ophobning". Lidelsen er hyppigst hos mænd, og den vil ofte starte fra midt i teenageårene og frem til omkring 25 års alderen. Der sker en "ødelæggelse" af brusken i leddene i ryggen og lænden samtidig med at der opstår en kraftig irritationstilstand i ledkapslen omkring leddene.
Det er denne irritation i ledkapslen, der bevirker, at der kommer tiltagende forkalkninger i ledkapslen og til sidst bliver leddet stift (ankylotisk). Dette medfører bevægeindskrænkning i rygsøjlen og lænden.
Der er ikke nogen specifik behandling af sygdommen. Man kan give gigtpræparater af samme type som man bruger til bl.a.sportsskader. Disse er smertestillende og dæmper samtidigt irritationstilstanden noget. Herudover vil en vis træning, med specielle øvelser være af værdi.
Det er en rigtigt god ide, at du tager til lægen og får afklaret, dels om det er ankyloserende spondylit, du fejler, og dels hvad du har af muligheder herfra.
Med venlig hilsen
Hans Gad Johannsen
Sidst opdateret: 22.06.2006