Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan man få bumser i vagina?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Jeg har fået en bums eller byld-ligende knop ved min vagina. Den sidder til venstre for urinrøret under den yderste hudlap. Den startede med at være øm og blev større og større. Jeg prøvede at klemme den ud, for det lignede en stor bums. Så kom der noget tyndtflydende gul-brun væske ud af den, og den blev mindre. I løbet af nogle dage voksede den og jeg kunne gøre det samme igen.

Hvad kan det være?

Jeg barberer mig, kan det have noget med det at gøre?

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære Spørger

Selv om din beskrivelse af knoppen og dens placering er ganske god, så er det alligevel meget svært at give dig et klart svar på, hvad det kan være, når jeg ikke har set den. Alligevel vil jeg prøve at svare dig.

Udsiden af de store, ydre kønslæber er dækket af hud, med svedkirtler, talgkirtler og hårsække med hår. Som andre steder på kroppen kan der gå betændelse i sække og og kirtler - især når man er lidt for ivrig med barberingen. Det som regel ganske almindelige "bumser". Irriterende og ømme, til de går i sig selv. Der kan også samle sig talg i kirtler og sække, så de bliver op til ærtstore og måske gullige at se på under huden. Nogle har en enkelt - andre har dem siddende tæt i skridtet. Det er fredeligt og ufarligt men irriterende - især fordi det kan komme igen og igen.

Men måske er det ikke dér, du har dit problem? Du skriver "under den yderste hudlap". Måske mener du indsiden af kønslæben, altså helt fremme ved urinrørets åbning - længere fremme end skedeindgangen? Her på indsiden, som på den øvrige del af skridtets vægge, er der en glat slimhinde, som kun indeholder få kirtler. (De største kirtler sidder imidlertid længere tilbage på hver side af skedeindgangen.) Ved seksuel stimulation afgiver kirtlerne en slimet væske til smøring, som sammen med den fugtighed som slimhinden i skeden afgiver, er med til at gøre samlejet let og behageligt. Disse kirtler kan blive inficeret og hæve til størrelse som et æg i værste fald. Så kan man hverken gå eller sidde. Kirtlen indeholder pus, som skal ud (med et snit gennem slimhinden), før det letter. Men det er nok heller ikke en så dramatisk knude, der er dit problem?

Som sagt er der få andre kirtler i området. Hvis kanalen fra kirtlen ud til slimhindens overflade er stoppet til, samler der sig slim i kirtlen, så det ligner det, du beskriver.

Da det lader til, at knuden kommer igen, er det ikke sikkert, at det går over af sig selv. Måske skal du have en gynækolog til at se på det. Så får du at vide, hvad der kan gøres, og vupti, så er det overstået.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 19.09.2006
Annonce