Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Nedsunket livmoder - hjælper bækkenbundstræning?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

For ca. en måned siden, hoppede jeg på trampolin og pludselig føltes det, som om der var en ballon der sprang i mit underliv - og jeg havde en lille vandladning. Nu kan jeg mærke noget, som hænger ud af skeden, når jeg tørrer mig. Det er ligesom stjerneformet - kan det være livmoderen?

Kan jeg få den på plads igen ved hjælp af bækkenbundstræning?

Hvor ofte skal jeg i så fald træne, og hvor lang tid kan jeg forvente der vil gå?

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger

Du er en ung kvinde, mor til to med en pæn højde og vægt og altså mod på livet og trampolinspring. Du har brug for at være kropsligt i orden - ikke mindst for din egen skyld.

Hvad der skete den dag på trampolinen, er svært at sige, men en svaghed i bækkenbundens muskler er måske årsagen til, at skeden, urinblæren og måske især livmoderen tilsyneladende er sunket. Normalt holdes blæren og livmoderen oppe og på plads over et fletværk af muskler, som starter fortil og forløber bagud under blære og urinrør, skede og endetarm. Men belastning eller pres oppefra kan få muskelfibrene til at give efter. Og det kan blandt andet føre til, at livmoderen sænker sig.

Det er muligvis din livmoderhals og livmodermund, der kikker frem i skedeindgangen. Det er ikke farligt, men kan være meget irriterende og tyngende i underlivet. Måske er der også en svaghed i musklelfibrene fortil, så urinblæren også synker mere eller mindre ned ved pres oppefra. Og det betyder, at du især i situationer med pres oppefra kommer til at lække små sjatter urin. F.eks når du hopper.

Du kan og skal få gjort noget ved det. Men det er ikke sikkert at du kan klare det helt alene. Først skal du have klarhed over, hvor omfattende nedsynkningen er. Du skal altså undersøges hos din læge eller en gynækolog. Samtidig får du lejlighed til at lære dine bækkenbundsmuskler at kende og bliver instrueret i bækkenbundstræning, så du kan styrke musklerne. Du skal træne ca 3-4 gange daglig i mindst 3 måneder. Derefter kan man bedømme resultatet af dine anstrengelser. Men måske er det ikke nok, fordi nedsynkningen jo er ret udtalt. - Måske skal der en operation til.

Under alle omstændigheder skal du lære din bækkenbund at kende og blive dus´ med dens funktion. Måske er det tilstrækkeligt.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen,

Sidst opdateret: 28.09.2006
Annonce