OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvilke fisk må man spise, når man er gravid?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er gravid i 11. uge og har læst nogle spørgsmål omkring hvilke fisk man må indtage som gravid. Alligevel bliver jeg lidt i tvivl. Omkring jul er det meget populært at spise røget laks samt sild i lage. Er disse to slags fisk farlige at spise som gravid? Har du nogle forslag til hvilke fiskearter, man kan spise gennem sin graviditet? Eventuelt både som aftensmad og som pålæg. Jeg synes det er lidt svært at læse sig til i diverse bøger.

Med venlig hilsen en spørger.

Svar

Kære spørger

Ifølge Fødevarestyrelsen skønnes der at være flere sundhedsmæssige fordele end ulemper ved at spise fisk under graviditet og amning. Fisk indeholder vigtige fedtsyrer (omega 3 fedtsyrer), som er af betydning for udvikling af barnets centralnervesystem og endvidere indeholder fisk D vitamin, selen og jod.

Det er vigtigt, at man varierer indtagelsen af fiskeprodukter imellem fede fisk som f.eks. laks og magre fisk som f.eks. torsk og rødspætte.

Imidlertid skal man være opmærksom på, at store fisk indeholder kviksølv, som kan skade fosteret. Man bør derfor kun spise ca. 200-300 gram fisk om ugen og heraf bør der maksimalt være 100 gram fra store fisk (bl.a. helleflynder, sværdfisk, gedde, sildehaj, tun med flere). Fiskeindtagelsen bør fordeles over ca. 1-2 måltider pr.uge. Endvidere anbefales, at man maksimalt spiser 125 gram laks fra Østersøen eller fede fisk fra den Botniske bugt om måneden p.g.a. indholdet af dioxin (hormonforstyrrende stof).

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 06.01.2007