OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.
Kære Netdoktor
Min kæreste og jeg har gennem snart et år forsøgt at blive gravid, men uden held. Da jeg i forbindelse med mit job har været et par uger i Afrika (Ghana), har vi haft lagt forsøget på hylden et par måneder op til turen pga. risikoen for malaria og det dermed uforenelige med en mulig graviditet.
Under turen og efterfølgende 7 dage efter hjemkomsten tager jeg Malerone. Da jeg kommer hjem har jeg ægløsning ca. 2 dage efter min hjemkomst, og trods beskyttelse bliver jeg gravid. Det er selvfølgelig glædeligt, men også forvirrende, da jeg har taget Malerone i ca 5-7 dage efter ægløsning. Betyder dette noget, og er der fare for, at barnet har taget skade og i så fald, på hvilken måde?
Med venlig hilsen kommende forældre
Kære kommedne forældre
Det er ofte en opvejning mellem på den ene side sikkerhed for ikke at få malaria, og på den anden side muligheden for graviditet og risikoen for medicin bivirkninger, som er bestemmende for valg af malaria forebyggende middel. Blandt de forebyggende medicin typer mod malaria, bruges i Danmark kun Klorokin og Paludrine, som kan anbefales til gravide som helt sikre. Desværre er denne kombination på grund af udbredt malaria resistens mod denne kombination ikke nogen særlig effektiv løsning.
Generelt når det gælder Vest-Afrika, hvor risikoen er betydelig og meget større for at få malaria end den er de fleste andre steder i verden, er Malarone på mange måder et rigtig godt valg, fordi medicinen er meget effektiv og har meget få bivirkninger. Malarone er en kombination af Paludrine og stoffet Atovaquon. Som nævnt er det meget effektivt som forebyggende middel og har meget få bivirkninger. Malarone har været brugt i ca. 7-8 år herhjemme og stoffet har nu også en del år været registreret i USA og i en lang række andre lande. Det betyder, at stoffet er blevet brugt meget og i stigende grad bruges.
Indtil videre er der ikke rapporteret om alvorlige bivirkninger, og specielt heller ikke om påvist fosterskade, hvor moderen har taget Malarone på et tidspunkt under graviditeten. Stadig er det dog sådan, at der på indlægssedlen i pakken gøres opmærksom på, at erfaring savnes. Når man spørger firmaet GSK, som producerer Malarone, så har de heller ikke registreret nogen bivirkninger, men firmaet vil ikke oplyse, hvor mange tilfælde GSK kender til, hvor en kvinde har taget stoffet og siden har vist sig at have været gravid. Derfor er det ikke muligt at give et fuldstændigt svar på det konkrete spørgsmål om, hvor lille risikoen kan være for fostret.
Modsætningsvist må man slutte, at det med en sådan type meget brugt medicin, formentlig allerede nu ville være registreret, hvis Malarone havde skadevirkninger på fostret. GSK er interesseret i at tale med alle gravide, som har taget Malarone, netop for at udvidde databasen om stoffets sikkerhed hos gravides fostre. GSK opfordrer derfor til, at man som gravid i den situation henvender sig til "Medicinsk Information", GSK telfon 36 35 91 00.
Med venlig hilsen
Sören Thybo
Speciallæge i tropesygdomme
Sidst opdateret: 30.01.2007