Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvor kan jeg som enlig få hjælp til at blive kunstigt befrugtet?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg vil gerne vide, hvilke kriterier/krav der er til, at man kan blive kunstig befrugtet efter den nye lov for enlige og lesbiske? Jeg er enlig, og tror ikke på jeg finder "manden i mit liv" lige nu, men jeg vil rigtig gerne have børn, og da jeg ikke bliver yngre, overvejer jeg mine muligheder.

Men hvad kan jeg gøre, er det egenbetaling, kan min egen læge henvise mig eller hjælpe mig? Jeg kan på internettet finde sædbanker, men er det ikke for farligt at gå i krig med sådan noget? På forhånd tak for svaret.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Du har ret i, at siden den 1. januar 2007 har enlige, heteroseksuelle kvinder og lesbiske igen fået ret til samme fertilitetsbehandling som heteroseksuelle kvinder i det offentlige system, i og med at det igen er blevet lovligt for danske læger at medvirke til kunstig befrugtning for enlige og lesbiske. Det fik Nina Stork til den 6. oktober 1999 at åbne Storkklinik, der gennem et hul i lovgivningen kunne hjælpe alle kvinder med donorsæd, da lovforbuddet ikke sagde noget om, hvorvidt jordemødre måtte insimere.

Du kan altså både henvende dig til din læge, en jordemoder eller til Storkklinikken, hvor du kan få den hjælp, du har behov for. Hjælpen er gratis over Sygesikringen. Du skal selvfølgelig nøje overveje, hvordan du kan klare at være enlig mor og udover dit eget behov for at være mor, tænke på dit barns behov for at klare sig uden en far. Har du nær familie og venner, som kan støtte dig, for indimellem får du brug for aflastning?

Det er også vigtigt for barnet at få at vide, at det har en far, men at du ikke kender ham og har valgt at være alene med barnet, for på et tidspunkt vil barnet stille dig spørgsmål, og så er der brug for klar besked. De enlige kvinder, der henvender sig til Storkklinikkken er i gennemsnit 39 år, da der er tale om kvinder, der har tænkt sig længe og grundigt om, og sidste udkald er 45 år, men man skal tænke på, at fertiliteten er faldende med alderen, så dine muligheder for at blive gravid er bedre, før du nærmer dig de 40 år.

Med venlig hilsen

Birgitte Winkel

Samlivsterapeut og socialrådgiver

Sidst opdateret: 31.05.2007
Annonce